Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ostreľovanie pásma Gazy si vyžiadalo najmenej 83 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tieto prípravy pripomínajú podobné operácie počas ozbrojených konfliktov medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v rokoch 2014 a 2008-2009.

Gaza/Jeruzalem 13. mája (TASR) - Izraelská armáda vo štvrtok skoro ráno bombardovala objekty hnutia Hamas v palestínskom pásme Gazy, pričom zničila jeho "centrálnu banku", ústredie vnútornej bezpečnosti, ako aj dom jedného z popredných veliteľov Hamasu používaný pre potreby palestínskych radikálov. Informovali o tom izraelské médiá.

V stredu sa Izraelu pri cielených útokoch podarilo zlikvidovať najmenej 14 dôležitých predstaviteľov a veliteľov Hamasu. Podľa denníka Jerusalem Post medzi nimi boli aj experti podieľajúci sa na programe, ktorý má viesť k posilneniu vojenských schopností hnutia a jeho raketového programu. Ich likvidácia je pre Hamas veľkou ranou, uviedol pre denník nemenovaný izraelský zdroj.

Denník The Times of Israel medzičasom informoval, že izraelskej armáde sa vo štvrtok už trikrát podarilo zabrániť teroristickým bunkám z pásma Gazy, aby smerom na Izrael vystrelili protitankovú riadenú strelu. Práve tento typ rakety v stredu zasiahol džíp izraelskej armády pohybujúci sa severne od pásma Gazy. Zahynul pri tom vojak izraelskej armády a zranenia utrpeli ďalšie dve osoby.

Vzájomné ostreľovanie medzi pásmom Gazy a Izraelom, ktoré sa vystupňovalo od pondelka, si doteraz na izraelskej strane vyžiadalo životy šiestich civilistov a jedného vojaka. Medzi izraelskými obeťami je aj päťročný chlapec z mesta Sderot.

Zdravotnícke úrady pásma Gazy, ovládaného hnutím Hamas, vo štvrtok informovali, že pri izraelských náletoch na túto pobrežnú enklávu prišlo o život už 83 ľudí vrátane 17 maloletých. Zranených bolo najmenej 487 ľudí.

Izraelská armáda v tejto súvislosti tvrdí, že desiatky palestínskych obetí sú "teroristi", teda príslušníci militantných palestínskych zoskupení, a že niektoré úmrtia na palestínskej strane boli spôsobené zlyhaním rakiet vystrelených z Gazy, ktoré nezasiahli svoj cieľ v Izraeli, ale dopadli na územie palestínskej enklávy.

Agentúra Reuters okrem toho informovala, že zdravotnícke orgány v Gaze vyšetrujú smrť niekoľkých osôb, ktoré sa mohli nadýchať jedovatého plynu. Majú k dispozícii odobrané vzorky, ktoré skúmajú, aby mohli vyvodiť konečné závery.

Reuters s odvolaním sa na hovoru izraelskej armády dodal, že Izrael stiahol k hraniciam s pásmom Gazy rôzne jednotky a nachádza sa v rôznych fázach prípravy pozemných operácií. Tieto prípravy pripomínajú podobné operácie počas ozbrojených konfliktov medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v rokoch 2014 a 2008-2009.