Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ostreľovanie v okolí Charkova si vyžiadalo 15 mŕtvych

Na snímke z 24. marca 2022 muž stojí uprostred dymu z horiaceho domu zničeného po ruskom útoku v Charkove na Ukrajine. Foto: TASR

K obetiam na životoch i zraneniam došlo počas štyroch separátnych útokov.

Kyjev 21. júna (TASR) - Pätnásť obetí vrátane osemročného dieťaťa si v utorok vyžiadalo ruské ostreľovanie na východe Charkovskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Oleh Synjehubov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Pätnásť ľudí zahynulo a 16 utrpelo zranenia. Toto sú strašné dôsledky denného ostreľovania v Charkovskej oblasti," napísal Synjehubov na sociálnej sieti Telegram.

Ako spresnil, k obetiam na životoch i zraneniam došlo počas štyroch separátnych útokov. Ruské jednotky ostreľovali mesto Čuhujiv 30 kilometrov juhovýchodne od Charkova, pričom zahynulo šesť ľudí a ďalší štyria utrpeli zranenia.

Ďalších päť ľudí prišlo o život a 11 utrpelo zranenia v samotnom meste Charkov. Osemročné dieťa zomrelo na predmestí Charkova počas útoku, pri ktorom utrpela zranenia aj jeho matka.

Traja ďalší ľudia zahynuli pri útoku mestečku Zoločiv 40 kilometrov severne od Charkova.

"Toto je terorizmus. Toho sú zločiny proti ľudskosti, ktoré musia byť potrestané!" uviedol Synjehubov.

Charkovská oblasť na severovýchode Ukrajiny hraničí s Ruskom. Mnoho z jej obyvateľov, ktorí po začiatku invázie Moskvy ušli, sa začalo vracať domov po tom, čo pokusy Ruska dobyť druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov neuspeli.

Samotné mesto Charkov, ktoré leží len 50 kilometrov od ruských hraníc, ruské jednotky na začiatku invázie intenzívne ostreľovali, pripomína AFP. Ukrajinské sily však mesto opätovne ovládli po ťažkých bojoch, po ktorých v ňom zostali značné škody.