Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ostreľovaním záporožskej elektrárne sa má zaoberať bezpečnostná rada

Generálny tajomník OSN António Guterres počas spoločnej tlačovej konferencie s rakúskym prezidentom Alexanderom Van der Bellenom (nie je na snímke) po ich stretnutí vo Viedni 11. mája 2022. Foto: TASR/AP

Záporožská jadrová elektráreň, ktorá sa nachádza v ukrajinskom meste Enerhodar, bola počas uplynulých niekoľkých týždňov viackrát ostreľovaná a sčasti poškodená.

New York/Kyjev 10. augusta (TASR) - Ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine sa má na základe iniciatívy Ruska zaoberať Bezpečnostná rada OSN (BR OSN). Rusko v utorok požiadalo o schôdzku najvplyvnejšieho grémia svetovej organizácie. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v stredu.

Schôdzka sa má uskutočniť vo štvrtok popoludní newyorského času. Bezpečnostnú radu má so stavom v jadrovej elektrárni oboznámiť riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

Záporožská jadrová elektráreň, ktorá sa nachádza v ukrajinskom meste Enerhodar, bola počas uplynulých niekoľkých týždňov viackrát ostreľovaná a sčasti poškodená, pripomína DPA. Kritická infraštruktúra v nej má však byť naďalej neporušená.

Rusko a Ukrajina sa z ostreľovania a poškodenia elektrárne navzájom obviňujú, mieru zavinenia jednej alebo druhej strany sa však doposiaľ nezávisle overiť nepodarilo. Generálny tajomník OSN António Guterres označil ostreľovanie elektrárne za "samovražedné" a požiadal o medzinárodný prístup k zariadeniu.