Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ostrovný štát Palau dosiahol takmer stopercentnú zaočkovanosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Palau, kde sa očkuje vakcínami od spoločností Moderna a Pfizer/BioNTech, dostalo už tretiu dávku 500 ľudí.

Ngerulmud 14. októbra (TASR) – Takmer 100-percentnú zaočkovanosť proti novému druhu koronavírusu dosiahol malý ostrovný štát Palau ležiaci v Austrálii a Oceánii. Ako vyplýva z oficiálnych údajov zverejnených vo štvrtok, viac ako 99 percent tamojšej populácie už dostalo obe dávky proticovidovej vakcíny, informuje agentúra AFP.

Kompletne zaočkovaných je takmer 15.000 ľudí z celkového počtu približne 18.000 obyvateľov, uvádza ministerstvo zdravotníctva. Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) vo vyhlásení ocenila „pozoruhodné" tempo vakcinácie, avšak upozornila, že miera zaočkovanosti v iných oblastiach južného Tichomoria je nevyrovnaná.

Palau – republika nachádzajúca sa približne 1000 kilometrov východne od Filipín – sa môže podľa IFRC „uchádzať o prvenstvo na svete, čo sa týka miery zaočkovanosti proti COVID-19". Išlo o jednu z mála krajín, ktorým sa podarilo zabrániť vlne nákazy tým, že aj napriek vysokým ekonomickým stratám, včas uzatvorila svoje hranice.

Rekord nula prípadov covidu bol prelomený v auguste, keď nákazu zaznamenali u dvoch ľudí, ktorí sa vrátili z ostrova Guam v severozápadnej časti Tichého oceánu. Hoci bolo odvtedy na hraniciach pozitívne testovaných niekoľko osôb, nedochádza tam ku komunitnému šíreniu vírusu.

V Európe udáva najvyššiu mieru zaočkovanosti (119 percent) Gibraltár – toto neobvyklé číslo však zahŕňa i návštevníkov zo Španielska, ktorí sa tam dali zaočkovať, vysvetľuje AFP.

V Palau, kde sa očkuje vakcínami od spoločností Moderna a Pfizer/BioNTech, dostalo už tretiu dávku 500 ľudí.

Šéfka kancelárie IFRC pre oblasť Tichomoria Katie Greenwoodová uviedla, že je „dôležité osláviť úspech, že mnohé tichomorské krajiny vrátane Palau, Fidži a Cookových ostrovov dosiahli vysokú mieru zaočkovanosti". Poznamenala však, že „kľúčové je, aby sa dali všetci zaočkovať pred obdobím cyklónov (november až apríl)", ktoré môžu spôsobiť poškodenie domov a infraštruktúry, čo by mohlo ohroziť zdroje a služby potrebné na zvládnutie ochorenia COVID-19.

Novozélandský Národný inštitút pre výskum vody a atmosféry (NIWA) odhaduje, že od novembra do apríla budúceho roku môže juhovýchodné Tichomorie zasiahnuť až 12 tropických cyklónov.