Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Ovce nahradia kosačky, Paríž chce bylinožravce využiť na úpravu zelene

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Cieľom parížskej radnice je overiť, či tento spôsob starostlivosti o zeleň je použiteľný aj v takej husto obývanej oblasti, ako je Paríž intra muros.

Paríž 26. marca (TASR) - Parížska radnica sa rozhodla pre experiment a starostlivosť o zeleň chce zveriť ovciam. S ekologickým "kosením" sa začne v apríli a spočiatku len na jednom mieste, aby bolo možné overiť, či je tento projekt vhodný pre mestské prostredie. Spočiatku budú mať ovce na starosti plochu s rozlohou 2000 metrov štvorcových na pozemku, ktorý patrí parížskemu mestskému archívu a nachádza sa v 19. obvode. Využitie zvierat umožní obmedziť kosenie mechanickými kosačkami, zásadným spôsobom zníži hluk i spotrebu paliva a fytosanitárnych prípravkov na údržbu trávnikov.

Cieľom parížskej radnice je overiť, či tento spôsob starostlivosti o zeleň je použiteľný aj v takej husto obývanej oblasti, ako je Paríž intra muros.

Na experiment, ktorý sa uskutoční od apríla do októbra, odborníci vybrali trpasličiu ovcu plemena Ouessant, ktorá je odolná, ale súčasne nízkeho vzrastu, čo umožní ľahšiu manipuláciu.

V čase medzi vypásaním zverených pozemkov budú ovce ustajnené v lesíku vo Vincennes, kde sa nachádza mestská farma. Ak sa projekt osvedčí, ovce by mohli spásať trávnaté plochy v parkoch vo Vincennes a Boulogne.