Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OVD-Info: Vyše polovica zadržaných demonštrantov v Rusku sú ženy

Policajti zatýkajú demonštrantov počas protestu proti mobilizácii 21. septembra 2022 v Moskve. Foto: TASR / AP

Niektorých zadržaných odviedli priamo do ruskej armády, uviedla v telefonáte so CNN hovorkyňa OVD-Info Marija Kuznecovová.

Moskva 22. septembra (TASR) - Vyše polovica protivojnových demonštrantov zadržaných v stredu po celom Rusku sú ženy, uviedla nezávislá skupina OVD-Info monitorujúca protesty v krajine. Čo sa týka podielu žien, išlo o najväčší protivládny protest v nedávnej minulosti Ruska. Informácie priniesla vo štvrtok americká spravodajská televízia CNN.

Zo zverejnených mien vyplýva, že ženy tvorili 51 percent ľudí zadržaných pri zásahoch bezpečnostných síl na protivojnových protestoch, hoci skupina OVD-Info zdôraznila, že celkový rozsah zatýkania nie je známy.

Monitorovacia skupina odhaduje, že zatiaľ bolo zadržaných vyše 1300 ľudí, vrátane deviatich novinárov a 33 neplnoletých. Jedného neplnoletého protestujúceho zásahové sily "surovo zbili", dodala OVD-Info na svojom účte na sociálnej sieti Telegram.

Niektorých zadržaných odviedli priamo do ruskej armády, uviedla v telefonáte so CNN hovorkyňa OVD-Info Marija Kuznecovová.

Protesty v uliciach ruských miest sa konali len niekoľko hodín po oznámení ruského prezidenta Vladimira Putina zo stredy rána, že vyhlasuje čiastočnú vojenskú mobilizáciu. Tento jeho krok prišiel v čase, keď sa ruským inváznym vojskám na Ukrajine nedarí a úspechy na bojiskách naopak zaznamenáva ukrajinská armáda. Putin nazýva svoju útočnú vojnu na Ukrajine "špeciálna vojenská operácia".