Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Ruská redaktorka označila obvinenia z diskreditácie armády za absurdné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Marina Ovsiannikovová na súde uviedla, že nerozumie, za čo je súdená.

Moskva 28. júla (TASR) - Za absurdné označila vo štvrtok bývalá ruská televízna redaktorka Marina Ovsiannikovová na súde obvinenie z diskreditácie ruskej armády, ktoré bolo voči nej vznesené. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ovsiannikovová sa stala známou po tom, čo v marci v živom vysielaní ruskej štátnej televízie Pervyj kanal protestovala proti vpádu Ruska na Ukrajinu. Po tomto incidente bola nakrátko zadržaná a následne prepustená s pokutou. Následne bola nejaký čas v zahraničí, kde krátko pracovala aj pre nemecký denník Die Welt. Začiatkom júla však oznámila, že sa vracia do Ruska, aby vyriešila spor o opatrovníctvo svojich detí.

Ovsiannikovová vo štvrtok prišla na súd pre príspevky, ktoré po incidente v štúdiu zverejnila na sociálnych sieťach. Novinárka v nich uviedla, že ľudia zodpovední za konanie Ruska na Ukrajine skončia na lavici obžalovaných pred medzinárodným súdom.

Za tieto výroky jej teraz hrozí až 15 rokov väzenia za diskreditáciu ruskej armády. Tieto obvinenia boli vznesené na základe zákona, ktorý bol prijatý v marci po tom, čo ruská armáda vpadla na Ukrajinu.

Ovsiannikovová na súde uviedla, že nerozumie, za čo je súdená. "To, čo sa tu deje, je absurdné... Ako keby ste ma obviňovali zo šírenia opičích kiahní. Cieľom tohto procesu je zastrašiť mňa a všetkých ľudí, ktorí v Rusku nesúhlasia s touto vojnou," uviedla.

Zopakovala svoj nesúhlas s konaním Moskvy na Ukrajine, pričom uviedla, že svoje slová nedovolá a Rusko opäť označila za agresora. "Začatie tejto vojny je najväčším zločinom našej vlády," vyhlásila Ovsiannikovová.