Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Ovsiannikovovú predviedli pred súd

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Rusku totiž schválili 4. marca zákon, ktorý zakazuje verejné vyjadrenia zamerané na diskreditáciu ruskej armády. Za jeho porušenie hrozí trest až 15 rokov väzenia.

Moskva 15. marca (TASR) - Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom, sa v utorok objavila na súde po tom, ako jej právnik informoval, že je nezvestná. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Právnik Ovsiannikovovej v utorok uviedol, že nedokáže lokalizovať svoju klietku. Neskôr sa však na sociálnej sieti Twitter objavila fotografia zachytávajúca Ovsiannikovovú spolu s jej právnikom na súde.


Podľa televízie BBC a agentúry AFP Ovsiannikovovú obvinili "z organizácie nepovoleného verejného podujatia", za čo jej hrozí pokuta vo výške 30.000 rubľov (247 eur) a verejné práce alebo desať dní vo väzení.

The Guardian však píše, že podľa nemenovaného zdroja agentúry TASS sa ruskí štátni vyšetrovatelia v súčasnosti zaoberajú tým, či môžu Ovsiannikovovej udeliť trest na základe nedávno prijatého zákona, podľa ktorého by jej hrozilo až 15 rokov odňatia slobody.

V Rusku totiž schválili 4. marca zákon, ktorý zakazuje verejné vyjadrenia zamerané na diskreditáciu ruskej armády. Za jeho porušenie hrozí trest až 15 rokov väzenia.

Ovsiannikovová v pondelok narušila vysielanie večerných správ najsledovanejšej ruskej televízie Pervyj kanal, keď sa pred kamery v štúdiu postavila s transparentom s nápisom: "Nie vojne, zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne". Kremeľ označil tento počin za "chuligánstvo".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok uviedol, že bude o situácii Ovsiannikovovej hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pričom uviedol, že Francúzsko spustí diplomatické úsilie s cieľom poskytnúť jej ochranu, a to aj prostredníctvom azylu.