Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Jemenskí povstalci by mali byť zaradení medzi teroristické organizácie

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ich zaradenie na túto listinu požaduje Liga arabských štátov.

Káhira 23. januára (TASR) - Liga arabských štátov (LAŠ) vyzvala v nedeľu medzinárodné spoločenstvo, aby zaradilo Iránom podporovaných jemenských povstalcov medzi teroristické organizácie.

Reagovala tak na pondelkové útoky dronmi a balistickými strelami na metropolu Spojených arabských emirátov (SAE) Abú Zabí, pri ktorých zahynuli traja ľudia a šiesti utrpeli zranenia. K útokom sa prihlásili jemenskí vzbúrenci zvaní húsíovia.

Vo vyhlásení, vydanom po mimoriadnom zasadnutí LAŠ v Káhire, sa útoky na SAE zo 17. januára označujú za "flagrantné porušenie medzinárodného práva a reálnu hrozbu pre kľúčovú civilnú infraštruktúru, dodávky energetických surovín a globálnu ekonomickú stabilitu".

Jemenskí húsíovia by preto mali byť zaradení medzi teroristické zoskupenia, uvádza sa vo vyhlásení panarabskej organizácie, z ktorého citovala agentúra AFP.

Útoky na ropné zariadenie a letisko v Abú Zabí v piatok jednomyseľne odsúdila Bezpečnostná rada OSN. Spojené štáty označili útoky za akt terorizmu a prísľúbili, že v spolupráci so spojencami vyvodia voči húsíom zodpovednosť.

Bývalý americký prezident Donald Trump zaradil jemenských povstalcov na zoznam teroristických organizácií. Jeho nástupca Joe Biden však toto rozhodnutie zrušil v snahe prispieť k riešeniu humanitárnej krízy v Jemene; uvalil ale sankcie na konkrétnych predstaviteľov húsijského hnutia.

Spojené arabské emiráty sú dôležitou súčasťou vojenskej koalície pod vedením Saudskej Arábie, ktorá už takmer sedem rokov bojuje proti jemenským povstalcom na strane tamojšej medzinárodne uznanej vlády. Vojna v Jemene sa považuje za zástupný konflikt medzi hlavnými mocnosťami súperiacimi o vplyv v regióne: Saudskou Arábiou a Iránom.

Od roku 2014 si vojna v Jemene vyžiadala už približne 377.000 obetí, ktoré zahynuli v dôsledku bojov, šírenia chorôb alebo hladomoru. Milióny ďalších obyvateľov boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu humanitárnu krízu súčasnosti.