Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci v Nigérii prepustili všetkých 279 unesených školáčok

Ilustrančé foto Foto: TASR/AP Photo

K hromadným únosom žiakov dochádza v Nigérii opakovane.

Lagos 2. marca (TASR) - Všetkých 279 školáčok, ktoré minulý týždeň v severozápadnej časti Nigérie uniesla skupina ozbrojencov, prepustili a momentálne sú v starostlivosti vlády. V utorok to oznámil guvernér nigérijského štátu Zamfara, ktorého cituje agentúra AFP.

Úrady najprv v piatok informovali o únose 317-tich študentiek z internátu strednej dievčenskej školy v dedine Jangebe (vysl. džangebe), avšak zamfarský guvernér Bello Matawalle v utorok spresnil, že "dovedna bolo unesených 279 žiačok". Podľa Matawalleho sú v dobrom zdravotnom stave.

"Ďakujeme Alahovi, že sú všetky opäť s nami," dodal.

Spravodajca AFP potvrdil, že videl stovky dievčat v hidžáboch zhromaždených vo vládnych priestoroch.

Piatkový incident bol tretím hromadným únosom detí zo školy v Nigérii v priebehu posledných troch mesiacov. V decembri zadržiavali v severonigérijskom štáte Katsina islamskí džihádisti zo skupiny Boko Haram vyše 340 žiakov niekoľko dní, kým ich po rokovaniach s vládou neprepustili.

Nové únosy oživili traumatické spomienky na hromadný únos z apríla 2014, keď sa džihádisti z Boko Haramu na strednej škole v Chiboku (vysl. čibok) v nigérijskom štáte Borno zmocnili 276 dievčat. Viac ako 100 z nich je stále nezvestných.

K hromadným únosom žiakov dochádza v Nigérii opakovane. Spravidla ich vykonávajú členovia gangov, ktorí sa týmto spôsobom pokúšajú získať výkupné. Často sa dopúšťajú aj sexuálnych zločinov a rabovania.