Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci v Nigérii uniesli ďalších vyše 100 ľudí

Foto: TASR/AP

Minulý týždeň ozbrojenci uniesli desiatky ľudí z inej dediny v okrese Kajuru.

Abuja 18. marca (TASR) - V Nigérii došlo k ďalším dvom hromadným únosom, pri ktorých sa neznámi ozbrojenci zmocnili viac ako 100 ľudí. K únosom došlo počas víkendu v oblasti Kajuru v štáte Kaduna na severozápade krajiny, informovala v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Podľa predsedu miestnej samosprávy Ibrahima Gajereho ozbrojenci v nedeľu večer uniesli 87 ľudí. Pred tým, v sobotu, z lokality Dogon Nome vzdialenej od Kajuru asi 10 kilometrov odvliekli ďalších 16 ľudí. K únosom sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Minulý týždeň ozbrojenci uniesli desiatky ľudí z inej dediny v okrese Kajuru, pripomenula AFP.

Gangy v severozápadnej Nigérii sa k masovým únosom uchyľujú pomerne často, pričom sa zameriavajú na školy, dediny a diaľnice, kde môžu naraz rýchlo chytiť veľké množstvo ľudí a žiadať za nich výkupné.

Vysoký počet masových únosov je výzvou pre vládu prezidenta Bolu Ahmeda Tinubua, pretože prisľúbila, že bude riešiť nízku mieru bezpečnosti, a že zároveň zvládne krízu v podobe rastúcich životných nákladov a prinesie viac investícií do tejto najľudnatejšej krajiny Afriky.

Nigérijská poradenská spoločnosť v oblasti rizík - SBM Intelligence - uviedla, že od nástupu Tinubua do úradu v máji minulého roka zaznamenala únosy 4777 ľudí.

K tejto vlne masových únosov došlo takmer presne 10 rokov po tom, čo militanti z islamistickej organizácie Boko Haram vyvolali v roku 2014 obrovské medzinárodné pobúrenie tým, že uniesli viac ako 250 školáčok zo štátu Borno.