Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ozbrojené gangy v Nigérii zabili podľa svedkov najmenej 140 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ozbrojenci, ktorých miestni volajú banditi, už roky páchajú násilie na obyvateľoch severozápadnej a strednej Nigérie.

Abuja 8. januára (TASR) - Ozbrojenci na severozápade Nigérie zabili v uplynulom týždni počas viacerých útokov najmenej 140 ľudí, uviedli pre agentúru AFP miestni obyvatelia. Nigérijské úrady a bezpečnostné zložky sa však k situácii bezprostredne nevyjadrili.

"Celkovo sme pochovali 143 ľudí, ktorých banditi zabili pri útokoch," uviedol pre AFP Balarabe Alhaji, predstaviteľ jednej zo zasiahnutých dedín v štáte Zamfara.

Stovky ozbrojencov na motocykloch zaútočili v stredu a štvrtok na celkovo desať zamfarských dedín, povedali pre AFP miestni obyvatelia s tým, že banditi vraždili ľudí a plienili a zapaľovali budovy.

"V desiatich dedinách bolo pochovaných viac ako 140 ľudí a stále pátrame po ďalších telách, pretože veľa ľudí je nezvestných," priblížil Babandi Hamidu, obyvateľ dediny Kurfa Danya.

Idi Musa z inej zasiahnutej dediny zase napočítal dovedna približne 150 obetí.

Ozbrojenci, ktorých miestni volajú banditi, už roky páchajú násilie na obyvateľoch severozápadnej a strednej Nigérie, približuje AFP s tým, že frekvencia útokov sa poslednom čase zvyšuje. Nigérijská vláda v stredu oficiálne označila banditov za teroristov.

Tieto gangy zlodejov dobytka a únoscov ľudí prepadávajú dediny a zabíjajú a vypaľujú domy po ich vydrancovaní. Gangy čoraz častejšie unášajú školákov či študentov, aby od rodičov a úradov vymohli výkupné.