Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Ozbrojený muž obsadil na predmestí Moskvy dom, kde býval Janukovyč

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Podľa ruských médií bol útočník vyzbrojený útočnou puškou Kalašnikov, z ktorej strieľal smerom na zasahujúcich policajtov.

Moskva/Praha 22. júla (TASR) - Ruská polícia smrteľne zranila muža, ktorý vo vilovej štvrti v metropolitnej oblasti Moskvy obsadil dom, kde pred časom býval zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Ako s odvolaním sa na ruské spravodajské weby informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), útočníkom bol muž, ktorý sa nedávno vrátil z vojny na Ukrajine a pokiaľ ide o incident s obsadením chaty, tvrdil, že plní Božie príkazy.

Podľa ruských médií bol útočník vyzbrojený útočnou puškou Kalašnikov, z ktorej strieľal smerom na zasahujúcich policajtov.

Hlásenie o vlámaní do jedného z domov vo vilovej štvrti známej ako Šervud (Sherwood) dostala polícia v sobotu ráno.

Podľa svedectva ochranky vilového areálu a privolaného policajta bolo na prízemí domu rozbité okno a v budove boli rozhádzané náboje a zásobníky z automatickej pušky.

Z prvého poschodia k nim zišiel muž vo vojenskej uniforme, prilbe a nepriestrelnej veste.

Pod hrozbou použitia zbrane muž zavrel policajta a dvoch ochrankárov do jednej z miestností, odkiaľ sa im však podarilo ujsť cez okno.

Ruské médiá uviedli, že privolané bezpečnostné zložky po neúspešnom vyjednávaní na muža zaútočili a smrteľne ho zranili.

Poslanec Štátnej dumy za vládnu stranu Jednotné Rusko Alexandr Chinštejn na svojom konte na platforme Telegram napísal, že ozbrojeným mužom bol 35-ročný rodák z Krasnojarska Viačeslav Černenko. Podľa Chinštejna muž "začal deklamovať politické heslá a kričal, že zhromaždil celý arzenál zbraní, aby mohol pochodovať na Kremeľ".

Ruské médiá s odvolaním sa na miestnych obyvateľov uviedli, že v danom dome istý čas býval bývalý ukrajinský prezident Janukovyč, ktorý však nie je majiteľom tejto nehnuteľnosti. V poslednom čase v dome nikto nebýval.

Pre podozrenie z použitia násilia voči príslušníkom poriadkových síl a pokusu o ich usmrtenie sa prípadom začal zaoberať Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) s pôsobnosťou pre Moskovskú oblasť.