Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Prepad banky: Ozbrojený muž zadržiaval 8 rukojemníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Polícia dostala hlásenie o prepadnutí banky po 14.00 h a jej okolie vyprázdnila. Na miesto priletela vrtuľníkom zásahová jednotka a prišiel aj policajný vyjednávač.

Příbram 28. decembra (TASR) - Muž ozbrojený krátkou strelnou zbraňou prepadol v piatok popoludní pobočku UniCredit Bank na námestí T. G. Masaryka v centre stredočeského mesta Příbram, 60 kilometrov od metropoly Praha. Podľa polície 28-ročný muž zadržiaval vo vnútri banky najprv deväť rukojemníkov a neskôr, okolo 16.00 h, jednu klientku prepustil. O 17.00 h vtrhla polícia do banky, z miesta sa ozývali explózie. Muž bol zadržaný, rukojemníci sú v poriadku. Informoval o tom portál Novinky.cz.

Námestie polícia najprv uzavrela, potom vtrhla do banky zásahová jednotka. Nad námestím lietal vrtuľník.

Policajná hovorkyňa po zásahu uviedla, že nešlo o lúpežné prepadnutie. "Muž chcel na seba upozorniť a vyjednávať," povedala Monika Schindlová.

Ozbrojený muž už skôr odkázal, že nechce nikomu ublížiť, chce iba vyjednávať.

Podľa prvých informácií chcel hovoriť o trestnom oznámení, ktoré má v úmysle podať. Podrobnosti však nie sú zatiaľ známe.

Polícia dostala hlásenie o prepadnutí banky o 14.29 h. Jej okolie vyprázdnila. Na miesto priletela vrtuľníkom zásahová jednotka, dorazili tiež vozidlá záchrannej služby a policajný vyjednávač, ktorý sa s páchateľom následne rozprával.

Hovorca UniCredit Bank Petr Plocek pre portál Novinky.cz povedal: "V banke sa pri zásahu jednotky nachádzalo šesť klientov a dvaja naši zamestnanci. V tejto chvíli spolupracujeme s políciou."

Rukojemníci by nemali mať žiadne zranenia.

Motív prepadnutia zatiaľ nie je presne známy.

Polícia pôvodne požiadala pražskú záchranku o špeciálne vozidlo Golem. To do Příbramu vyrazilo, ale požiadavka oň bola nakoniec zrušená, a tak sa vozidlo vrátilo. Je určené pre hromadné nešťastia, ošetriť v ňom môžu až 12 ťažko ranených ľudí.

Nálada páchateľa v banke bola nestabilná, polícia vo vhodný okamih zasiahla


"Nálada páchateľa bola nestabilná, situácia sa nejakým spôsobom vyvíjala a keď sme našli vhodný okamih, tak sme zasiahli," vysvetlil Lochman bez uvedenia ďalších podrobností.

Muža zadržali o 17.00 h, všetkých osem zadržiavaných rukojemníkov je v poriadku. Podľa policajnej hovorkyne Moniky Schindlovej nešlo o lúpežné prepadnutie, muž chcel na seba upozorniť. On sám pritom už skôr odkázal polícii, že nemá v úmysle nikomu ublížiť.

Na mieste aktívne pracovala okrem celoštátneho útvaru URNA aj zásahová jednotka Stredočeského kraja.

Motív prepadnutia zatiaľ nie je presne známy. Polícia pozná totožnosť muža, ale hovorkyňa oznámila len to, že ide o 28-ročného muža. Hrozí mu 12 rokov väzenia, napísal portál Novinky.cz.