Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Arcibiskup Pizzaballa odsúdil zásah polície počas pohrebu Aklaovej

Arcibiskup Pierbattista Pizzaballa (uprostred) ako najvyšší predstaviteľ Jeruzalemského latinského patriarchátu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Predstavitelia polície sa medzičasom pokúsili piatkové nepokoje vysvetliť tým, že zasahovali len voči výtržníkom, ktorí sa pokúšali narušiť priebeh smútočných obradov.

Jeruzalem 16. mája (TASR) - Latinský patriarcha Jeruzalema, arcibiskup Pierbattista Pizzaballa, v pondelok ostro odsúdil minulotýždňový "vpád" izraelskej polície do areálu kresťanskej nemocnice, v ktorej sa sa v tom čase nachádzalo telo zabitej novinárky Šírín abú Aklaovej. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

Izraelskí policajti v piatok obuškami zaútočili na nosičov rakvy s telesnými pozostatkami Aklaovej, ktorá takmer spadla na zem, ako aj na ostatných smútiacich.

K zásahu došlo pred Nemocnicou svätého Jozefa v Jeruzaleme. Policajti svojim konaním podľa Pizzaballu "zneuctili cirkev, zneuctili zdravotný ústav, zneuctili pamiatku zosnulej."

Patriarcha v tejto súvislosti v mene všetkých biskupov pôsobiacich vo Svätej zemi kritizoval izraelskú políciu za podľa neho "neprimerané použitie sily," približuje AFP.

Pondelkovej tlačovej konferencie tiež rázne odsúdil izraelských policajtov za "útok na smútiacich, udieranie (smútiacich) obuškami, používanie dymových granátov a pogumovaných projektilov."

Izraelská polícia sa zaviazala, že spomínaný incident vyšetrí. Útok príslušníkov bezpečnostných zložiek židovského štátu na smútiacich odsúdili už aj Európska únia, Spojené štáty aj OSN, pripomína AFP.

Predstavitelia polície sa medzičasom pokúsili piatkové nepokoje vysvetliť tým, že zasahovali len voči výtržníkom, ktorí sa pokúšali narušiť priebeh smútočných obradov. Aklaovej rodina však túto verziu udalostí kategoricky odmietla s tým, že polícia zaútočila na smútiacich v reakcii na to, že skandovali heslá a niesli palestínske vlajky.

Ako pripomína AFP, izraelské jednotky bežne zasahujú proti osobám, ktoré verejne vyjadrujú svoju palestínsku identitu.

Riaditeľ nemocnice Džamíl Kúsa pre AFP uviedol, že vopred žiadal políciu, aby umožnila "pokojný" priebeh procesie. Polícia však predstaviteľov nemocnice upozornila, že zasiahne, ak budú účastníci smútočného sprievodu mávať palestínskymi vlajkami či skandovať nacionalistické heslá.

Abú Aklaovú, prominentnú palestínsko-americkú televíznu reportérku, zastrelili v stredu 11. mája počas mediálneho pokrývania izraelského zásahu na okupovanom Západnom brehu Jordánu, pripomína AFP. Televízia al-Džazíra uviedla, že ju "chladnokrvne" zabil Izrael. Židovský štát však namieta, že doposiaľ nebolo možné presne určiť, čo sa stalo a tvrdí, že smrtiacu guľku mohli vypáliť aj palestínski ozbrojenci.

Investigatívny portál Bellingcat v sobotu zverejnil vlastnú reportáž, v ktorej poznamenáva, že dostupné videozáznamy a iné informácie podporujú verziu Palestínčanov, že za smrť novinárky je zodpovedná izraelská armáda.