Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V P.Slonoviny podľa volebnej komisie Ouattara zvíťazil vo voľbách

Muž hlasuje počas prezidentských volieb v Pobreźí Slonoviny 31. októbra 2020 v Abidžane. Foto: TASR/AP

Opozícia sa snažila Ouattarovi zabrániť uchádzať sa o tretie obdobie vo funkcii, so svojimi právnymi krokmi však neuspela.

Abidjan 3. novembra (TASR) - Volebná komisia v africkom štáte Pobrežie Slonoviny v utorok oznámila, že úradujúci prezident Alassane Ouattara drvivou väčšinou získal tretie funkčné obdobie po tom, ako jeho dvaja hlavní súperi bojkotovali sobotňajšie prezidentské voľby. Informovala o tom agentúra AP.

Opozícia sa snažila Ouattarovi zabrániť uchádzať sa o tretie obdobie vo funkcii, so svojimi právnymi krokmi však neuspela, píše AP.

Pri ozbrojených zrážkach spojených s voľbami v Pobreží Slonoviny bolo od augusta zabitých najmenej 30 ľudí. Pri násilnostiach, ktoré táto krajina zažila po sporných voľbách v roku 2010, prišlo o život približne 3000 ľudí.

Ústavný súd v septembri rozhodol, že 78-ročný Ouattara sa môže uchádzať o opätovné zvolenie, hoci ústava povoľuje hlave štátu len dve funkčné obdobia. Zdôvodnil to tým, že po zmene ústavy v roku 2016 sa počítanie funkčných období začalo odznova.

Súd takisto rozhodol, že o úrad prezidenta sa môžu uchádzať len štyria zo 44 kandidátov. Z októbrových prezidentských volieb boli vyradení aj expremiér Guillaume Soro, ktorí žije v exile, a bývalý prezident Laurent Gbagbo, ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vlani zbavil obvinení zo zločinov proti ľudskosti.