Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Páchateľ si streľbu pred židovskou školou zrejme filmoval

Neznámy muž upokojuje 19. marca 2012 žiakov židovskej súkromnej školy Ozar Hatorah v juhofrancúzskom meste Toulouse , kde ozbrojenec na skútri spustil streľbu. Foto: TASR/AP

Sarkozy nariadil sprísnenie bezpečnostných opatrení v Toulouse. K náboženským objektom tam umiestnili strážcov a v regióne zvýšili pohotovosť pred teroristickými útokmi na najvyšší stupeň.

Toulouse 20. marca (TASR) - Ozbrojenec, ktorý v pondelok pred židovskou školou v juhofrancúzskom Toulouse zabil tri deti a rabína, je chladným, bezcitným vrahom, ktorý si svoj útok filmoval. Uviedol to dnes francúzsky minister vnútra Claude Guéant.

Bezpečnostné kamery základnej školy ukázali, že páchateľ mal ku krku pripevnenú malú videokameru, povedal Guéant novinárom.

"Pridáva to ďalší prvok do profilu vraha. Je to niekto, kto je dosť bezcitný na to, aby to nahrával," vyhlásil minister na mieste činu. "Ukazuje to profil vraha ako niekoho, kto je veľmi chladný, veľmi odhodlaný, s presnými pohybmi," dodal Guéant.

Útok pred školou - po zabití troch vojakov z uplynulého týždňa za podobných okolností - otriasol Francúzskom a viedol prezidenta Nicolasa Sarkozyho i jeho popredných vyzývateľov k pozastaveniu kampane pred aprílovými prezidentskými voľbami.

Na pátraní po páchateľovi, ktorý je hlavným podozrivým aj v prípade zastrelenia troch výsadkárov pri ďalších dvoch útokoch v Toulouse a neďalekom meste Montauban, sa medzičasom podieľa vyše 200 policajtov.

Guéant uviedol, že pátranie prebieha na plné obrátky, pričom polícia sleduje viacero indícií. Pri všetkých troch útokoch páchateľ použil ukradnutý skúter a pištoľ Colt 45. Policajti sa domnievajú, že môže ísť o vycvičeného strelca, jeho tvár pri útoku zakrývala prilba.

Sarkozy nariadil sprísnenie bezpečnostných opatrení v Toulouse. K náboženským objektom tam umiestnili strážcov a v regióne zvýšili pohotovosť pred teroristickými útokmi na najvyšší stupeň.

Galéria: Tragédia pred židovskou školou





Minúta ticha

Francúzsky minister vnútra Claude Gueant (vpravo) a hlavný rabín Francúzska Gilles Bernheim (vľavo v popredí) prichádzajú do židovskej školy, kde ozbrojenec zastrelil štyroch ľudí, v Toulouse 19.marca 2012.
Foto: TASR/AP
"Vypátrame tohto netvora. Nájdeme ho, postavíme ho pred súd a potrestáme ho," vyhlásil minister zahraničných vecí Alain Juppé v televízii France 2.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, podľa ktorého mohli byť vraždy motivované rasizmom, sa dnes v parížskej nižšej strednej škole zúčastnil na minúte ticha, ktorou si o 11.00 h pripomenuli obete v školách po celej krajine.

Sarkozy povedal, že k útoku mohlo dôjsť kdekoľvek, pričom úrady urobia všetko, aby vraha zastavili.

Telá obetí pondelkového útoku by mali v priebehu dňa letecky prepraviť na pohreb do Izraela, informoval dnes francúzsky zväz židovských náboženských obcí. Jonathan Sandler (30), jeho synovia Arieh (5) a Gabriel (4), ako aj Myriam Monsonegová (7) mali dvojité francúzske a izraelské občianstvo.