Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Páchateľ útoku v Drážďanoch dostal doživotný trest

Drážďany, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Páchateľ podľa súdu 4. októbra 2020 v Drážďanoch od chrbta zaútočil nožom na dvoch mužov zo spolkovej krajiny Severné Porýnie-Westfálsko.

Drážďany 21. mája (TASR) - Doživotný trest odňatia slobody dostal v piatok páchateľ útoku nožom na dvoch turistov, ku ktorému došlo v októbri 2020 v nemeckom meste Drážďany. Informuje o tom agentúra DPA.

Vyšší krajinský súd v Drážďanoch uznal 21-ročného sýrskeho utečenca za vinného z vraždy, pokusu o vraždu a ťažkého ublíženia na tele. Prokuratúra žiadala najvyšší možný trest. Sudcovia skutok označili za obzvlášť závažný a tým prakticky vylúčili možné predčasné prepustenie na slobodu po 15 rokoch.

Páchateľ podľa súdu 4. októbra 2020 v Drážďanoch od chrbta zaútočil nožom na dvoch mužov zo spolkovej krajiny Severné Porýnie-Westfálsko. Jedna z obetí (55) zraneniam podľahla. Druhý z mužov, partner obete, útok prežil, utrpel však ťažké zranenia.

Sýrčan, označovaný len ako Abdullah A., prišiel do Nemecka v roku 2015 ako utečenec. V roku 2018 ho ako mladistvého odsúdili za propagovanie teroristickej siete Islamský štát (IS). Vo väzení vtedy napadol dozorcov a dostal dodatočný trest. Koncom septembra 2020 ho za prísnych podmienok z väzenia prepustili. Iba päť dní nato zaútočil na dvojicu mužov. Bezprostredne po útoku sa mu podarilo ujsť, vypátrali ho však na základe DNA o tri týždne neskôr. Zatkli ho v centre Drážďan – a aj vtedy mal pri sebe veľký nôž, približuje DPA.