Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Páchateľa útoku v synagóge pri San Diegu odsúdili na doživotie

John T. Earnest sedí v súdnej sieni 30. septembra 2021 v San Diegu. Foto: TASR/AP

Muž, ktorý sa predstavil ako John Earnest, zverejnil asi hodinu pred útokom na ultrapravicovom internetovom fóre protižidovský "otvorený list".

San Diego 1. októbra (TASR) - Na doživotný trest väzenia bez možnosti podmienečného prepustenia vo štvrtok odsúdil súd T. Earnesta, ktorý v apríli 2019 v synagóge na juhu amerického štátu Kalifornia zastrelil jednu osobu a ďalších troch ľudí zranil. Informovala o tom agentúra AP.

Dvadsaťdvaročný bývalý študent zdravotníckej školy podpísal dohodu o vine a treste, aby sa vyhol trestu smrti.

Mladík 27. apríla 2019 vstúpil do synagógy v meste Poway blízko San Diega a spustil paľbu z útočnej pušky na približne 100 veriacich, ktorí slávili posledný deň židovského sviatku pesach.

O život pri streľbe prišla 60-ročná Lori Kayeová a zranenia utrpeli miestny rabín Yisroel Goldstein, ako aj osemročné dievča a 34-ročný muž. Páchateľ z miesta činu ušiel na aute, krátko nato sa však sám nahlásil polícii a následne sa jej aj vzdal.

Muž, ktorý sa predstavil ako John Earnest, zverejnil asi hodinu pred útokom na ultrapravicovom internetovom fóre protižidovský "otvorený list". Autor v ňom napísal, že je študentom zdravotníckej školy, a chválil páchateľov krvavých útokov na mešity na Novom Zélande i v synagóge v Pittsburghu.

V meste Christchurch na Novom Zélande útočil 15. marca 2019 v dvoch mešitách belošský rasista, ktorý zastrelil 50 ľudí a ďalších 50 zranil.