Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

ONLINE: Dráma vo Francúzsku: Útočníci sú mŕtvi

Skoro 90.000 policajtov pátra po dvoch podozrivých, ktorí sú na úteku na severovýchode Francúzska, v meste Dammartin-en-Goele Foto: TASR/AP
Foto: screenshot Le Figaro

Páchatelia útoku na Charlie Hebdo, ktorí sa ukrývali v tlačiarni v Dammartin-en-Goele sú po smrti. Aj útočník z kóšer potravín v Paríži je mŕtvy. Krvilačná dráma sa skončila.

Paríž 9. januára (Teraz.sk/TASR) - Pohyb dvoch hlavných podozrivých z útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorí unikali polícii, potvrdili v meste Dammartin-en-Goele severne od Paríža. Teraz.sk prináša ONLINE dramatických udalostí vo Francúzsku.



Náš ONLINE sa končí, ďakujeme, že ste ho sledovali spolu s nami.
Redakcia Teraz.sk

22:50
Na Víťaznom oblúku v Paríži svieti nápis: Paris est Charlie (Paríž je Charlie)
Foto: screenshot


22:45
Odnož teroristickej siete al-Káida v Jemene dnes oznámila, že jej vedenie riadilo útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži "ako pomstu za česť" islamského proroka Mohameda. Napísala to dnes agentúra AP.

Nemenovaný príslušník teroristickej organizácie al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), ktorá je jednou z najaktívnejších odnoží medzinárodnej teroristickej siete al-Káida, poskytol dnes agentúre The Associated Press tlačové vyhlásenie v angličtine, podľa ktorého "vedenie AQAP riadilo operácie a svoj cieľ si vybrali dôkladne".

Útok bol podľa neho v súlade s varovaniami bývalého lídra siete al-Káida Usámu bin Ládina smerom k Západu o "dôsledkoch pretrvávajúceho bohorúhačstva voči moslimským posvätnostiam". Prihlásenie sa k zodpovednosti za teroristický útok v Paríži skupina podľa neho odkladala "z bezpečnostných dôvodov".



Paríž - Vincennes


22:25
Amed Coulibaly mal podľa zdroja AFP pri sebe v kóšer potravinách výbušniny, ale nepoužil ich. Ako agentúra uviedla, útočník nebol na ne pripojený.

22:10
Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová sa v nedeľu zúčastnia v Paríži pochodu na počesť obetí útoku v redakcii Charlie Hebdo.

Šéf EK útok označil za akt barbarstva, ktorý sa týka všetkých Európanov. Súčasne vydal príkaz na posilnenie bezpečnostných opatrení vo všetkých inštitúciách EÚ v Bruseli.

22:06
Účasť na nedeľnom zhromaždení na počesť obetiam terorizmu, ktoré sa koná v Paríži, potvrdil aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.



22:00
FRANCE 2 zverejnila nové zábery z udalostí v kóšer potravinách v Paríži.



21:51
Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) sa pripojila k svetovým médiám a vyjadrila svoju solidaritu s pracovníkmi francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktorého redaktori sa v stredu stali obeťami smrtiaceho teroristického útoku.

20:40
Islamista afrického pôvodu Amédy Coulibaly, ktorý dnes v supermarkete s kóšer potravinami v Paríži zadržiaval skupinu rukojemníkov, dnes okolo 15.00 h zatelefonoval do spravodajskej televízie BFMTV, aby oznámil, že sa chce skontaktovať s políciou.

BFMTV na svojej webovej stránke informovala, že Coulibaly vyhlásil, že koná v súčinnosti s bratmi Saidom a Chérifom Kouachiovcami, ktorí v stredu v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo chladnokrvne zastrelili 12 ľudí.



20:26
Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy je presvedčený, že Francúzsku bola vyhlásená vojna. Ako ďalej uviedol vo svojom vyhlásení vojnu Francúzsku vyhlásili barbari, ktorí popierajú myšlienku civilizácie a hodnoty humanizmu.

19:56
Prezident Holland prehovoril k národu
Francois Hollande vyzvihol rozvahu a rozhodnosť všetkých, ktorí boli do tejto operácie zapojení. Zároveň vyzval na obozretnosť a jednotu. „Spolu s premiérom som posilnil všetky bezpečnostné opatrenia, aby sme mohli žiť tak, aby sme nemuseli čeliť žiadnemu bezpečnostnému riziku,“ dodal. „Musíme dokázať svoje odhodlanie čeliť voči všetkému, čo by nás mohlo rozdeliť,“ zdôraznil.

Zároveň konštatoval, že teroristi, ktorí spáchali tieto strašné činy boli fanatici. „Musíme byť pripravení odpovedať silou, ale aj solidaritou. Túto solidaritu musíme prejaviť, je účinná. Nesmieme ustupovať pred hrozbami, nesmieme sa nechať rozdeliť,“ prízvukoval Hollande a vzdal hold vojakom, ktorí proti terorizmu bojujú.





19:44
Rukojemnícka dráma v Paríži si podľa televízie BFMTV vyžiadala celkovo päť obetí, vrátane Coulibalyho. Štyria z rukojemníkov sú vážne zranení. Tri z obetí zastrelil Coulibaly pri vtrhnutí do obchodu, identita štvrtej obete zatiaľ nie je známa, ale policajné zdroje pripúšťajú, že by mohlo ísť i útočníkovho komplica. Polícia okrem toho naďalej pátra po jeho družke Hayat Boumeddiennovej.

Dammartin-en-Goele


19:30
Francúzske ministerstvo vnútra potvrdilo, že zabitými osobami sú skutočne bratia Said a Chérif Kouachiovci, ktorí v stredu počas útoku v Paríži chladnokrvne zastrelili 12 ľudí, väčšinou redaktorov týždenníka.

Video zverejnené na youtube zachytáva dianie pre tlačiarňou v Dammartin-en-Goele, počuť na ňom streľbu.


19:20
Francúzske médiá informovali, že Kouachiovci nezadržiavali žiadneho rukojemníka, aj keď v objekte sa od začiatku drámy skrýval mladý muž, o ktorého prítomnosti však nemali tušenie. Mladý muž sa celý deň skrýval v jednej z miestností v papierovej škatuli, odkiaľ údajne dokonca informoval políciu o dianí v budove. Médiá spresnili, že z celej udalosti vyviazol bez zranení.

Paríž - Vincennes


19:06
Na zajtrajšie zhromaždenie na počesť obetiam terorizmu, ktoré sa bude konať v Paríži, potvrdili svoju účasť premiéri Veľkej Británie, Talianska, a Španielska - David Cameron, Matteo Renzi a Mariano Rajoy.



18:53
Najmenej štyria rukojemníci zahynuli pri policajnom zásahu v parížskom obchode s kóšer potravinami. O život prišiel aj ozbrojený muž, ktorý v supermerkete niekoľko hodín zadržiaval bližšie nešpecifikovaný počet rukojemníkov. Britská televízia Sky News s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje informovala, že počas zásahu utrpeli vážne zranenia štyria ľudia, ktorí sú v kritickom stave.

Podľa BBC boli zranení dvaja policajti. Redaktor týždenníka Le Nouvel Observateur však vyslovil domnienku, že operácia v supermarkete sa ešte celkom neskončila, pretože policajti stále po niekom pátrajú v jeho okolí. Špekuluje sa, že by mohlo ísť o komplicov zabitého páchateľa.

Dammartin-en-Goele


18:23
Rukojemníkom, ktorý prežil zajatie bol nakoniec 27-ročný muž, ktorý pracoval vo firme ako grafik. Médiá ho nazývajú Lilian. Po skončení drámy skončil v rukách psychológov. Informáciu priniesla televízia ČT 24.

Paríž - Vincennes



18:02
Útočník vo Vincennes zabil podľa policajných zdrojov štyroch rukojemníkov. Dvaja policajti boli zranení. Informáciu priniesol Le Figaro.



Štyri rukojemníkov zomrel v zajatí rukojemníkov Vincennes podľa zdroja polície. Dvaja policajti boli zranení a priestory obchodu s potravinami, kde sa tragédia sa konal v pasci.



17:29
Francúzska polícia dnes po niekoľkých hodinách ukončila rukojemnícku drámu v parížskom obchode s kóšer potravinami, kde ozbrojený muž zadržiaval viacerých rukojemníkov. Ozbrojenec zahynul pri policajnom zásahu a rukojemníkov sa podarilo oslobodiť. Dvaja policajti utrpeli počas operácie zranenia, uviedla televízia Sky News.
Záchranné zložky pred kóšer potravinami po zlikvidovaní útočníka.
Foto: TASR/AP


Podrobnosti o zásahu zatiaľ nie sú známe, keďže polícia celú oblasť vopred uzavrela. Z okolia obchodu sa podľa reportérov začali podvečer ozývať opakované silné výbuchy a streľba. Následne bolo vidieť, ako policajti vyvádzajú z obchodu oslobodených rukojemníkov.

Dammartin-en-Goele


17:20
Obidvaja útočníci by mali byť mŕtvi. Le Figaro priniesol informáciu sprostredkovanú z AFP. Rukojemníčka by nemala byť zranená, mala by byť v poriadku.


Paríž - Vincennes


17:21
Podľa agentúry AFP, niekoľko rukojemníkov vyšlo z obchodu a mali by byť v poriadku.

17:19
Pre supermarket s kóšer potravinami prichádzajú záchranné zložky, polícia zasiahla. Podozrivá žena vraj na mieste nie je.

Dammartin-en-Goele


17:00
Z tlačiarne v meste Dammartin-en-Goele , kde sú zabarikádovaní útočníci, bolo počuť výbuch a streľbu. Z okolia stúpa dym.

16:49
Princ Harry podpísal kondolenčnú knihu na Francúzskom veľvyslanectve v Londýne. Vyjadril tak sústrasť obetiam útoku na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo v Paríži.



16:05
Úrady evakuujú aj ďalšie školy v severofrancúzskej obci Dammartin-en-Goele, ktorú kvôli prebiehajúcej rukojemníckej dráme hermeticky uzavreli tisíce príslušníkov polície. Informovala o tom agentúra Reuters. V tlačiarni v priemyselnom parku v Dammartin-en-Goele v departemente Seine-et-Marne sa totiž aj s rukojemníkmi ukrývajú dvaja teroristi, ktorí v stredu v Paríži zavraždili dvanásť redaktorov satirického týždenníka Charlie Hebdo a dvoch policajtov.
Na snímke evakuácia žiakov zo školy vo francúzskej dedine Dammartin-en-Goële , severovýchodne od Paríža 9. januára 2015.
Foto: TASR/AP

V obci Dammartin-en-Goele vzdialenej približne 50 kilometrov severovýchodne od metropoly Paríž navštevuje školy približne 1000 študentov. "Školu, ktorá sa nachádza najbližšie k miestu rukojemníckej drámy už evakuovali, teraz evakuujú ďalšie," uviedol pre agentúru Reuters zástupca starostu Thierry Chevalier, ktorý zdôraznil, že prvá príde na rad škôlka a základná škola. Deti odvážajú do telocvične v centre obce, kam si ich prichádzajú vyzdvihnúť rodičia.

Paríž - Vincennes


15:55
Francúzske ministerstvo vnútra poprelo správy o dvoch mŕtvych, ktorých si podľa médií vyžiadala prestrelka a následná rukojemnícka dráma v predajni s kóšer potravinami na východnom okraji Paríža.


Podľa ministerstva bol v supermarkete postrelený jeden človek, ktorý utrpel vážne zranenia. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z francúzskej polície.

Presný počet rukojemníkov nie je známy. Francúzske médiá hovoria minimálne o piatich a údajne sú medzi nimi aj deti.

15:33
Obyvateľ parížskej štvrte Vincennes videl a natočil okolo 13:00 hod. ozbrojeného muža.




15:07
Parížska polícia zverejnila podobizeň muža podozrivého zo štvrtkového zabitia policajtky. Ide o 32-ročného muža čiernej pleti menom Amedy Coulibaly. Nemenovaný predstaviteľ polície, citovaný agentúrou AP, uviedol, že tento istý páchateľ je zodpovedný aj za dnešnú rukojemnícku drámu v supermarkete.

Coulibaly je pravdepodobne členom tej istej džihádistickej skupiny, ako dvaja bratia zodpovední za útok na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo.

Jeho komplickou je ďalšia podozrivá osoba hľadaná v súvislosti so štvrtkovým zastrelením policajtky - 26-ročná Hayat Boumeddiene. Podľa polície sú obaja "ozbrojení a nebezpeční".
Amedy Coulibaly a Hayet Boumddiene
Foto: TASR/AP


14:37
Najmenej dvaja ľudia zahynuli dnes počas prestrelky a následnej rukojemníckej drámy v predajni s kóšer potravinami na východnom okraji Paríža, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na francúzske médiá.

14:20
Polícia uzavrela oblasť na východnom okraji Paríža v oblasti Porte de Vincennes, kde došlo k prestrelke v kóšer potravinách.
Francúzsky policajt hliadkuje pred Veľkou mešitou počas príchodu ľudí na modlitby 9. januára 2015 v Paríži.
Foto: TASR/AP

V kóšer potravinách je zadržiavaných najmenej päť rukojemníkov. Do oblasti presunuli policajné posily. Podľa RTL nad štvrťou patrolujú dva policajné vrtuľníky. Spravodajská stanica Sky News uviedla, že kóšer reštaurácie v celom Paríži zatvárajú.



14:02
K ďalšej prestrelke došlo dnes na východnom okraji Paríža, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na francúzske médiá. Ozbrojený muž prepadol obchod s kóšer potravinami a vzal si najmenej rukojemníkov, informácie o ich počte sa rôznia.

Podľa niektorých zdrojov francúzskych médií boli medzi rukojemníkmi aj jedna žena a dve deti. Zranenia pri prepade potravín utrpela najmenej jedna osoba.
Foto: screenshot Le Figaro


Podľa mediálnych informácií ide o toho istého páchateľa, ktorý vo štvrtok v Paríži na predmestí Montrouge zastrelil policajtku. Podľa francúzskych médií strelec s Montrouge bol v kontakte so Chérifom a Saidom Kouachiovcami, ktorí sú podozriví zo stredajšieho útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo.

Dammartin-en-Goele


13:54
V prípade, že páchatelia útoku na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorí sa dnes zabarikádovali v tlačiarni v dedine Dammartin-en-Goele, skutočne zadržiavajú rukojemníka, zásahové policajné jednotky GIGN a RAID "budú nútené postupovať mimoriadne opatrne", upozornil dnes reportér spravodajskej spoločnosti RTL Georges Brenier.

Ak však v budove nie je rukojemník, "mení to situáciu: elitné jednotky môžu byť ofenzívnejšie", vysvetlil. Dodal, že posledná fáza operácie sa zrejme začne odstavením vody, plynu a elektriny.

13:29
Francúzsky prezident Francois Hollande na zasadnutí krízového štábu



13:20
Dedinu Dammartin-en-Goele polícia hermeticky uzavrela a ľuďom nariadila nevychádzať. Popoludní polícia vyzvala rodičov detí, ktoré navštevujú školu vzdialenú od dejiska rukojemníckej drámy len asi 300 metrov, aby si ich neprišli vyzdvihnúť. Deti zo školy evakuovala eskorta.


13:18
Iracký duchovný hlásiaci sa k extrémistickej organizácii Islamský štát dnes počas modlitebného zhromaždenia v irackom Mósule vyhlásil, že za útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo sú zodpovedné radikálne islamistické milície. Varoval tiež, že po Francúzsku je "zajtra na rade Británia, Amerika a ďalší".
Ľudia držia v rukách plagáty s nápisom Ja som Charlie pred obrovským posterom s rovnakým názvom 9. januára 2015 v Cannes.
Foto: TASR/AP

Duchovný abú Sáad al-Ansárí v kázni uviedol, že tento odkaz je určený všetkým krajinám, ktoré sú členmi Spojenými štátmi vedenej koalície, ktorá "zabíja príslušníkov Islamského štátu". Koalícia útočí na IS prostredníctvom náletov na ich pozície na území Iraku a Sýrie, kde vlani na sklonku leta vyhlásili kalifát.

13:15
Belgický hudobník Jean-Baptiste Bullet naspieval pieseň na počesť obetiam útoku na Charlie Hebdo.


12:39
Francúzska polícia nadviazala kontakt s predpokladanými páchateľmi útoku na satirický magazín Charlie Hebdo, ktorí sa aj s jedným rukojemníkom zabarikádovali v tlačiarni v priemyselnom parku v dedine Dammartin-en-Goele v departemente Seine-et-Marne. Informovala o tom rozhlasová stanica RTL, podľa ktorej však Chérif a Said Kouachiovci deklarovali, že sú odhodlaní zomrieť mučeníckou smrťou.

Spravodajská televízia Sky News dnes uviedla, že zadržiavanou osobou by mohla byť žena. Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného francúzskeho predstaviteľa uviedla, že s páchateľmi bol nadviazaný telefonický kontakt.



V tejto súvislosti Sky News citovala aj jedného z mužov, ktorý prežil útok Kouachiovcov v redakcii týždenníka Charlie Hebdo. Muž počul, ako útočníci kričali, že "ženy nezabíjajú". Medzi obeťami ich útoku však napokon bola žena - úvodnikárka Elsa Cayatová. Napriek tomu ich vyhlásenie dáva vyjednávačom istú nádej, že sa im podarí dosiahnuť prepustenie rukojemníčky.

Vo francúzskych médiách, napríklad vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1, sa dnes objavilo svedectvo muža, ktorého auta značky Renault Clio sa Kouachiovci zmocnili krátko po brutálnom útoku v redakcii týždenníka. Ešte nezamaskovaní mu povedali len jedinú vetu: "Ak sa ťa novinári budú pýtať, povedz im len, že to bola al-Káida Jemenu".

Muž, ktorý nezverejnil svoju totožnosť - podľa Europe 1 ide o predavača novín -, označil páchateľov útoku v redakcii týždenníka za "veľmi profesionálnych". "Boli v maskáčoch, so zbraňami v rukách. Boli veľmi pokojní, odhodlaní, profesionálni, vôbec neboli nervózni," spresnil. "Nebežali, nezvýšili hlas, neboli zadychčaní. Vtedy neboli ani zamaskovaní. Nemali strach, neboli v strese, naopak, boli veľmi odhodlaní," dodal.

12:17
Francúzska polícia identifikovala páchateľa streľby, ku ktorej došlo vo štvrtok na juhoparížskom predmestí Montrouge. O život pri nej prišla jedna policajtka a jej kolega utrpel vážne zranenia. Ako spresnila rozhlasová stanica RTL, polícia okrem toho v súvislosti s týmto prípadom zadržala a na výsluch predviedla dve osoby z blízkeho okolia podozrivého. Minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes bez bližších podrobností uviedol, že vyšetrovanie tohto prípadu pokročilo. Podľa francúzskych médií strelec s Montrouge bol v kontakte so Chérifom a Saidom Kouachiovcami, ktorí sú podozriví zo stredajšieho útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo.

12:01
Spravodajca francúzskeho Le Figaro informoval, že s ľuďmi, ktorí na mieste drámy pracujú sa nemôžu ich blízky spojiť ani telefonicky, ani mailom.


11:58
Francúzsky premiér Manuel Valls dnes vyhlásil, že "sme vo vojne proti terorizmu, ale nie proti náboženstvu, ani civilizácii". Súčasne avizoval prijatie nových opatrení, ktoré sú nutné ako reakcia na teroristické hrozby. Valls dnes na schôdzke s prefektmi z viacerých francúzskych regiónov uviedol, že vďaka "našej politike sa (vo Francúzsku) nepochybne podarilo predísť (viacerým) atentátom". Dodal, že od roku 2013 sa podarilo zabrániť piatim atentátom. Ubezpečil, že úrady nikdy neignorovali žiadnu hrozbu a "žiadna stopa nedostala prednosť pred inými".



11:36
Agentúra AP informovala, že medzinárodné letisko Charles-de-Gaulle už uzavrelo dve pristávacie dráhy kvôli blízkosti k miestu rukojemníckej drámy. Letisko je od miesta vzdialené len zhruba 11 kilometrov.




11:35
Velenie policajnej operácie sa podľa RTL snaží upokojiť veľmi napätú situáciu, preto aj stiahlo z hliadkovania vrtuľníky, ktoré od začiatku rukojemníckej drámy patrolovali nad dedinou, najmä nad priemyselným areálom. Časť jeho zamestnancov sa podarilo evakuovať, ostatní zostali v objekte.

Dedina Dammartin-en-Goele je de facto obkľúčená policajnými jednotkami, vrátane elitných. Na miesto zásahu velenie polície vyslalo ďalšie posily. Obyvateľom dediny odporučili nevychádzať z domovov, nezdržovať sa blízko okien a zhasnúť svetlá.

11:29
Francúzska polícia nadviazala kontakt s predpokladanými páchateľmi útoku na satirický magazín Charlie Hebdo, ktorí sa aj s jedným rukojemníkom zabarikádovali v tlačiarni v priemyselnom parku v dedine Dammartin-en-Goele v departemente Seine-et-Marne. Informovala o tom rozhlasová stanica RTL, podľa ktorej však Chérif a Said Kouachiovci deklarovali, že sú odhodlaní zomrieť mučeníckou smrťou.

Podozriví z útoku na redakciu Charlie Hebdo v Paríži.
Foto: TASR/AP

11:27
Francúzsky prezident Francois Hollande na dnešnej tlačovej konferencii vyjadril presvedčenie, že útočníci budú rýchlo postavení pred súd.

„Zvýšili sme náš bezpečnostný plán na najvyššiu úroveň, chcem aby obyvatelia vedeli, že žijú v právnom štáte a všetci spoluobčania sú občanmi republiky a môžu odmietať takýto stigmatizmus. jJ potrebné sa zaoberať čo najväčšou prevenciou takýchto udalostí," uviedol Hollande. "Musíme tiež zaistiť bezpečnosť manifestácií, ktoré spontánne vznikajú, aby mohli prebiehať v dôstojnej atmosfére. Všetci občania sa ich môžu zúčastniť," dodal.

Prezident tiež zdôraznil: "Je našou zodpovednosťou zaistiť bezpečnosť nielen na národnej, ale aj na európskej úrovni. Mám dôveru v jednanie všetkých úradov, ktoré sa tejto akcie zúčastňujú."

11:00
Polícia celú oblasť uzavrela a povolala ako posily ďalších 1500 príslušníkov. Oblasť, kde prebieha policajná akcia, sa nachádza neďaleko medzinárodného letiska Charles-de-Gaulle. Letisko funguje v normálnom režime, lietadlá však navigujú viac na pristávacie dráhy v južnej časti areálu kvôli policajným vrtuľníkom, uviedla stanica RTL.
Policajné vozidlá sú odparkované vo francúzskom meste Dammartin-en-Goële , severovýchodne od Paríža 9. januára 2015.
Foto: TASR/AP


10:26
Hľadaní Chérif a Said Kouachiovci zadržiavajú v meste Dammartin-en-Goele ako rukojemníka najmenej jedného zamestnanca miestnej firmy BTP. Podľa francúzskych médií sa zabarikádovali v tlačiarni CTD, Sky News uviedla, že ide o sklad. Polícia s páchateľmi údajne vyjednáva.
Armádna helikoptéra krúži nad mestom Dammartin-en-Goële , severovýchodne od Paríža 9. januára 2015.
Foto: TASR/AP


RTL a denník Le Parisien v súvislosti s tým informovali o dvoch obetiach a asi 20 zranených. Parížska prokuratúra medzitým podľa agentúry Reuters správy o najmenej jednej obeti poprela. Ministerstvo vnútra nebolo bezprostredne schopné uviesť podrobnosti o prípadných obetiach.
Helikoptéra krúži nad mestom Dammartin-en-Goële , severovýchodne od Paríža 9. januára 2015.
Foto: TASR/AP

Polícia celú oblasť uzavrela. Nad priemyselných areálom, kde sa rukojemnícka dráma odohráva, prelietavajú policajné helikoptéry. Policajti kontrolujú všetky osobné autá a kamióny a miestnych obyvateľov vyzvali, aby nevychádzali z budov.

10:10
Podozriví vzali ako rukojemníkov niekoľko osôb. Ich počet nie je bezprostredne známy.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve nezávisle od týchto medializovaných informácií potvrdil, že v Dammartin-en-Goele prebieha policajná operácia, na ktorej sa zúčastňujú aj zásahové jednotky GIGN a RAID.

Podľa RTL dvojica páchateľov predtým v meste Montagny-Sainte-Félicité v oblasti Oise ukradla auto značky Peugeot, ktorým pred políciou unikala po ceste A2. Niekoľkokrát pritom strieľali na prenasledujúcich policajtov.

Nad mestom Dammartin-en-Goële podľa rozhlasovej stanice France Info prelietava najmenej päť policajných vrtuľníkov. Zamestnanci miestnych firiem dostali príkaz neopúšťať pracovisko po tom, ako dvojica páchateľov zobrala za rukojemníkov údajne najmenej dvoch ľudí - zamestnancov miestnej firmy. Ich zajatiu podľa RTL predchádzala prestrelka, pri ktorej utrpeli ťažké zranenia najmenej dvaja ľudia.

9:54

Utekajú ukradnutým autom


Francúzska polícia sleduje na ceste A2 auto, v ktorom možno unikajú dvaja muži podozriví z útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo.

Podľa agentúry AP odvolávajúcej sa na francúzske bezpečnostné zdroje dvaja podozriví ukradli ďalšie auto a opäť unikajú.

Auto značky Peugeot odcudzili dnes ráno v meste Montagny Sainte Felicité, vzdialenom asi 50 kilometrov severovýchodne od Paríža. Podľa AP bolo pritom vypálených niekoľko striel.

Agentúra Reuters uviedla, že podľa policajných zdrojov bolo niekoľko rán zo strelných zbraní vypálených aj v meste Dammartin-en-Goele, vzdialenom asi 40 km od miesta, kde polícia intenzívne pátra po dvojici predpokladaných páchateľoch. Miesto, kde došlo k streľbe, sa nachádza severovýchodne od Paríža. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

7:42
Francúzska polícia prehľadávala vo štvrtok zalesnenú oblasť severne od Paríža v rámci pátrania po dvoch bratoch podozrivých zo stredajšieho útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, informovali podľa agentúry DPA francúzske médiá.

Bezpečnostná operácia a pátranie sa zameriavalo na oblasť blízko mesta Villers-Cotterets zhruba 80 kilometrov severovýchodne od Paríža, uviedlo internetové vydanie novín Libération.

Do rozsiahlej pátracej akcie je po celej krajine zapojených 88.000 policajtov a vojakov, kým ďalších 400 vojakov plánujú podľa ministra vnútra Bernarda Cazeneuvea nasadiť v priebehu dnešného dňa.

Podozriví bratia Chérif Kouachi (32) a Said Kouachi (34) francúzski občania alžírskeho pôvodu narodení v Paríži boli francúzskym úradom známi, pripomína DPA.

Chérifa odsúdili na tri roky väzenia ešte v roku 2008 za napomáhanie pri nábore bojovníkov pre al-Káidu v Iraku. Jeho brat doposiaľ nebol obvinený zo žiadneho trestného činu, tiež bol však pod dohľadom.

Obaja mali okrem toho zákaz vstúpiť na územie USA, informoval denník The New York Times s odvolaním sa na nemenované zdroje z americkej tajnej služby.


Podľa amerických a európskych zdrojov Said strávil niekoľko mesiacov v Jemene, kde mu poskytla výcvik organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), jedna z najaktívnejších odnoží medzinárodnej teroristickej siete al-Káida.

Rozsah mobilizácie a solidarity po útoku na týždenník demonštrovali vo štvrtok aj fotografie, ktoré sa objavili na internete od jeho radových používateľov. Železničná spoločnosť SNCF prakticky v celej krajine na informačných tabuliach vo vlakoch i na staniciach informácie o smerovaní vlakov strieda s nápisom "Je suis Charlie" (Ja som Charlie), ktorý sa ako hashtag #JeSuisCharlie objavil na sieti Twitter a používa sa prakticky na celom svete na vyjadrenie solidarity s postihnutým týždenníkom.

Takisto sa však objavil hashtag #JesuisAhmed (Ja som Ahmed) na podporu mŕtveho moslimského policajta, ktorého moslimovia považujú za hrdinu. "Ja nie som Charlie. Som Ahmed, mŕtvy policajt. Charlie zosmiešňoval moju vieru a kultúru a ja som zomrel pri bránení jeho práva na to, aby to mohol robiť," uviedol na Twitteri libanonský aktivista Dijáb abú Džahdžáh.







Predpokladaní páchatelia - bratia Said a Chérif Kouachiovci (34- a 32-ročný) - Paríž opustili autom značky Renault Clio. Podľa očitých svedkov majú samopaly typu Kalašnikov a zrejme aj ručné protitankové granátomety. Denník Le Parisien uviedol, že podozriví na čerpacej stanici pri obci Villers-Cotteret ukradli pohonné hmoty a jedlo.

Jeden z útočníkov údajne podstúpil výcvik v Jemene



Jeden z dvojice bratov, ktorí sú podozriví z útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, navštívil v roku 2011 Jemen, kde podstúpil výcvik s militantmi napojenými na al-Káidu, informovala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na americké a európske zdroje blízke vyšetrovaniu.

Podľa nich Said Kouachi (34) strávil niekoľko mesiacov v Jemene, kde mu poskytla výcvik organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), jedna z najaktívnejších odnoží medzinárodnej teroristickej siete al-Káida.

V čase, keď Said odišiel do Jemenu, bol jedným z popredných lídrov AQAP Anwar Awlakí - duchovný, narodený v Spojených štátoch. Nie je však známe, či bol Said v kontakte s Awlakím, ktorý zahynul v septembri 2011 pri útoku bezpilotného lietadla. Útok bol všeobecne pripisovaný americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA).

Po Saidovi a jeho bratovi Chérifovi (32) francúzske bezpečnostné zložky stále pátrajú.

policajná hliadka pri obci počas akcie proti dvom ťažko ozbrojeným bratom, ktorí v Paríži zaútočili na redakciu týždenníka Charlie Hebdo a zabili 12 ľudí. Fleury, 8. januára 2015.
Foto: TASR/AP

Francúzske médiá informovali, že početné policajné posily dostali rozkaz presunúť sa do Villers-Cotteret, kde boli dvaja podozriví lokalizovaní. Podľa webovej stránky časopisu L'Express tam páchatelia odstavili auto, ktorým unikali z Paríža. Z auta odmontované ŠPZ našla polícia v Paríži.

Polícia stráži aj cesty vedúce do hlavného mesta na východe Parížskej oblasti, čiže oblasť v okolí Porte de Pantin, Porte de Bagnolet a Porte de La Villette.

Podľa niektorých zdrojov sa predpokladaní páchatelia po tom, ako sa z Paríža vydali cestou na Remeš (Reims) a Aisne, znova obrátili smerom na francúzsku metropolu. Polícia tieto informácie nepotvrdila.

Z bezpečnostných dôvodov dnes uzavreli celú štvrť okolo Elyzejského paláca, v ktorom sídli prezident, informovala internetová televízia RTL. Podľa televízie France24 do Elyzejského paláca dnes popoludní zavíta exprezident Jacques Chirac, aby s hlavou štátu rokoval o vzniknutej situácii. Úradujúci prezident Francois Hollande, ktorý po útoku na Charlie Hebdo vyzval na celonárodnú jednotu, dnes dopoludnia v Elyzejskom paláci prijal svojho predchodcu v úrade Nicolasa Sarkozyho.

Francúzska polícia dnes prostredníctvom siete Twitter vyzvala občanov na čo najväčšiu ostražitosť a požiadala ich, ako aj novinárov, aby zverejňovali len oficiálne informácie. Upozornila, že akýkoľvek detail, pravdivý či nepravdivý, môže ohroziť životy policajtov. Vyzvala tieto informácie "nezdieľať, nelajkovať a neopakovať".




Francúzska polícia spustila v stredu večer rozsiahlu pátraciu akciu po páchateľoch útoku na redakciu, ktorý si vyžiadal 12 obetí a 11 zranených.


V noci nadnes polícia zverejnila fotografie predpokladaných páchateľov - bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov. Tretí podozrivý, Mourad Hamyd, sa sám prihlásil na polícii v Charleville-Mézieres (departement Ardennes) a je v policajnej väzbe.



Útok na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo, ktorý okrem iných zverejnil karikatúry proroka Mohameda, si v stredu vyžiadal životy 12 ľudí vrátane ôsmich novinárov, medzi ktorými je i šéfredaktor Stéphane Charbonnier a niekoľko renomovaných karikaturistov. O život prišli i dvaja policajti, z toho jeden bol moslim pôvodom z Tuniska, pripomínajú médiá. Ahmada Merabeta po postrelení na ulici, neďaleko sídla redakcie, útočníci usmrtili ranou do hlavy, keď sa im z posledných síl snažil zabrániť v ďalšej streľbe a prosil ich aj o milosť voči sebe samému, informoval na svojej webovej stránke denník Le Figaro.

Útok vyvolal vo Francúzsku šok, strach, obrovskú vlnu solidarity, ale v noci nadnes došlo vo viacerých mestách, napríklad v Mans a Port-la-Nouvelle, aj k útokom na mešity a moslimské modlitebne. Ostreľovanie z ručných zbraní a výbuch granátov si nevyžiadali obete ani zranených. Skoro ráno hlásili explóziu v reštaurácii s rýchlym občerstvením vo francúzskom meste Villefranche-sur-Saône v departemente Rhône. Reštaurácia, ktorá sa špecializovala na kebaby, sa nachádza neďaleko miestnej mešity.



Francúzska rada pre moslimský kult dnes vyzvala moslimov, aby sa zúčastnili na celoštátnych manifestáciách na pamiatku obetí stredajšieho útoku v Paríži, ktoré sa uskutočnia počas nadchádzajúceho víkendu. Svojich aktivistov a priaznivcov o účasť na nich požiadalo aj viacero francúzskych organizácií a združení, ktorých cieľom je bojovať proti rasizmu.





Dnešok je vo Francúzsku dňom štátneho smútku. Presne na poludnie si obyvatelia krajiny pamiatku obetí útoku uctia minútou ticha. Na minútu sa zastaví aj mestská a prímestská doprava v Paríži, informovala dnes spoločnosť RATP, ktorá ju prevádzkuje. V svätyni v známom pútnickom mieste Lurdy sa na pamiatku obetí rozozvučí zvon. Podľa agentúry DPA sa v Národnom zhromaždení uskutoční smútočný obrad. Štátne vlajky na úradoch, školách a štátnych inštitúciách sú v celej krajine na tri dni spustené na pol žrde.