Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pád mosta v Baltimore vyšetruje FBI

Americký prezident Joe Biden si prezerá v piatok 5. apríla 2024 z vrtuľníka most, ktorý sa zrútil po náraze kontajnerovej lode do piliera a zablokoval prístup do tamojšieho prístavu v meste Baltimore v štáte Maryland, jedného z najväčších v USA. Foto: TASR/AP

Loď narazila do jedného z pilierov mosta, čím zapríčinila jeho pád. Pri nehode zomrelo šesť imigrantov z Latinskej Ameriky, ktorí na moste počas nárazu pracovali.

Washington 15. apríla (TASR) - Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) vedie trestné stíhanie ohľadom pádu mosta Francis Scott Key Bridge v americkom meste Baltimore, pri ktorom po náraze lode do piliera zahynulo šesť osôb. Osoba blízka vyšetrovaniu uviedla, že sa preveruje aj to, či boli dodržané všetky federálne zákony, TASR informuje na základe agentúry AP.

Previerku na palube nákladnej lode Dali potvrdila aj FBI. Starosta mesta Brandon Scott v pondelok oznámil, že mestská samospráva spolupracuje s dvoma právnickými kanceláriami s cieľom spustiť právne kroky voči zodpovedným osobám a zmierniť škody voči mestu.

Nákladná loď, ktorá zapríčinila pád mosta a následné zablokovanie jedného z najväčších amerických prístavov, opustila jeho brehy v skorých ranných hodinách 26. marca 2023 a smerovala na Srí Lanku. Loď narazila do jedného z pilierov mosta, čím zapríčinila jeho pád. Pri nehode zomrelo šesť imigrantov z Latinskej Ameriky, ktorí na moste počas nárazu pracovali. Potápači doteraz z rieky Patapsco vytiahli telá troch z nich, zvyšné tri obete sú stále nezvestné.

Predsedníčka Národnej rady pre bezpečnosť dopravy Jennifer Homendyová minulý týždeň uviedla, že vyšetrovatelia skúmajú najmä elektrický systém lode, pretože jeho porucha pravdepodobne viedla k strate kurzu.