Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Padli rozsudky v kauze požiaru v nočnom klube v Bukurešti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Demonštrácie konajúce sa pod heslom "Korupcia zabíja" viedli k odstúpeniu vtedajšej ľavicovej vlády.

Bukurešť 12. mája (TASR) - Súd v Bukurešti vo štvrtok vymeral starostovi štvrte rumunského hlavného mesta a majiteľom nočného klubu tresty odňatia slobody za ich podiel na požiari v podniku, pri ktorom v roku 2015 zahynulo 65 ľudí. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Požiar nočného klubu Colectiv vyvolal po celej krajine pouličné protesty proti systémovej korupcii. Demonštrácie konajúce sa pod heslom "Korupcia zabíja" viedli k odstúpeniu vtedajšej ľavicovej vlády.

Požiar vypukol počas koncertu rockovej kapely s pyrotechnickou šou v suterénnom klube, keď iskra zapálila horľavý izolačný materiál. Približne 400 prítomných, prevažne mladých ľudí sa začalo v panike tlačiť von jediným únikovým východom.

Prokuratúra uviedla, že majitelia nočného klubu povolili vstup nadlimitnému množstvu ľudí, a že predstavitelia Bukurešti mu udelili licenciu na prevádzku, zatiaľ čo kontrolóri schválili otvorenie podniku napriek tomu, že vedeli, že nespĺňa podmienky z hľadiska protipožiarnej bezpečnosti.

Odvolací súd v Bukurešti odsúdil všetky osoby zapojené do prípadu vrátane Cristiana Popescua Piedoneho, starostu mestskej časti, v ktorej sa klub nachádzal. Súd zároveň nariadil zúčastneným inštitúciám, aby rodinám obetí zaplatili odškodné vo výške miliónov eur. Rozhodnutie je konečné.