Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Z Pakistanu ušiel právnik lekára, ktorý pomohol CIA vypátrať Ládina

bin Ládin Foto: TASR/AP

Samíulláh Afrídí je druhým členom lekárovho právnického tímu, ktorý ušiel kvôli hrozbám militantov.

Pešávar 11. decembra (TASR) - Advokát pakistanského lekára Šakíla Afrídího, ktorý pomohol Spojeným štátom vypátrať Usámu bin Ládina, ušiel z Pakistanu, pretože dostával vyhrážky od militantov. Uviedli to dnes jeho príbuzní, ktorých citovala tlačová agentúra Reuters.

Právnik Samíulláh Afrídí odišiel do zahraničia po tom, ako sa mu militanti vyhrážali, že vyhodia jeho auto do vzduchu a zabijú jeho rodinu.

"Nemôžeme prezradiť krajinu, do ktorej odišiel kvôli ohrozeniu života," uviedol príbuzný, ktorý si želal zostať v anonymite, keďže aj on sa obáva militantov.

"Militanti ho varovali, aby prestal s obhajobou v súdnom prípade, lebo inak on aj jeho rodina budú čeliť následkom," vysvetlil situáciu advokátov príbuzný.

Právnik zastupoval pakistanského lekára Šakíla Afrídího, ktorý predstieral, že robí očkovanie, a snažil sa tak pomôcť americkým predstaviteľom vypátrať miesto pobytu vodcu medzinárodnej teroristickej siete al-Káida.

Lekára Afrídího zatkli po tom, čo americké špeciálne sily v máji 2011 zabili bin Ládina v pakistanskom meste Abbottabad. Utajená akcia rozhnevala Pakistan a zhoršila vzťahy medzi oboma spojencami.

Po zatknutí odsúdili lekára Afrídího na 33 rokov väzenia za členstvo v militantnej organizácii Laškare Islam, napojenej na radikálne hnutie Taliban. Toto obvinenie lekár popiera. Pakistan však v auguste zrušil rozsudok, pričom ako dôvod uviedol procedurálne chyby, a nariadil nový súdny proces.

Lekár teraz čelí obvineniam z vraždy, súvisiacim so smrťou pacienta spred ôsmich rokov. Rozsudok sa očakáva 18. decembra.

Samíulláh Afrídí je druhým členom lekárovho právnického tímu, ktorý ušiel kvôli hrozbám militantov.