Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pakistan: Na hraničnom stanovisku s Iránom boli zabití dvaja vojaci

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spoločná pakistansko-iránska hranica má viac ako 900 kilometrov a v minulosti sa tam odohralo niekoľko bezpečnostných incidentov.

Islamabad 1. júna (TASR) - Najmenej dvoch vojakov zabili teroristi na kontrolnom stanovisku na hraniciach s Iránom, informovala vo štvrtok pakistanská armáda. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Skupina teroristov zaútočila na hraničné stanovisko v okrese Keč v provincii Balúčistán.

"Bezpečnostné sily začali v oblasti okamžitú operáciu a komunikujú s iránskymi orgánmi na druhej strane hranice, aby teroristom zabránili v úteku," tvrdí pakistanská armáda.

Spoločná pakistansko-iránska hranica má viac ako 900 kilometrov a v minulosti sa tam odohralo niekoľko bezpečnostných incidentov. V provincii Balúčistán pravidelne útočia islamistickí militanti, sektárske skupiny a nacionalistickí separatisti. Násilie vzrástlo po stroskotaní mierových rokovaní medzi Islamabadom a afganským hnutím Taliban.

Pakistanský Taliban počas desaťročí zavraždil približne 80.000 ľudí. Od roku 2014 bol v rámci série ofenzív vytláčaný zo svojich bášt na afganských hraniciach, ale po prevzatí moci afganským Talibanom v Kábule sa snaží preskupiť svoje sily.

Ministerstvo zahraničných vecí SR v máji vydalo upozornenie pre slovenských občanov na pretrvávajúce zvýšené bezpečnostné riziko teroristických útokov a únosov vo veľkých mestách Pakistanu.

"Riziko hrozí predovšetkým v Karáči, provinciách FATA (Federálne spravované kmeňové územia), Chajbar Paštúnchvá, Balúčistán a Gilgit-Baltistán. V uvedených oblastiach sa uskutočňujú protiteroristické operácie a zrážky pakistanskej armády s bojovníkmi hnutia Taliban, ktoré neustále hrozí cudzincom, že pokiaľ neopustia krajinu, stanú sa terčom odvetných útokov," ozrejmila slovenská diplomacia.