Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Neznámi páchatelia v Pakistane strieľali na dva školské autobusy

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. V Pakistane bol v posledných mesiacoch relatívny mier.

Islamabad 10. októbra (TASR) - Najmenej štyri deti utrpeli zranenia počas paľby na dva školské autobusy na severozápade Pakistanu. Útoky sa odohrali v meste Svát, ktoré je rodiskom laureátky Nobelovej ceny za mier Malály Júsufzajovej. V pondelok o tom informovala miestna polícia. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Pri streľbe na autobus v Sváte prišiel o život vodič autobusu a jedného mladíka zranili dve guľky, jeho stav je však stabilizovaný a nachádza sa mimo ohrozenia života. Druhý útok sa odohral na predmestí Svátu a zranenia pri ňom utrpeli traja študenti.

"Páchatelia prišli na motocykloch a po streľbe z miesta činu ušli. V súčasnosti po nich pátrame," uviedla polícia.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. V Pakistane bol v posledných mesiacoch relatívny mier. V posledných dňoch sa tam však zvýšilo napätie po správach o tom, že sa v oblasti začínajú zoskupovať talibanské jednotky.

Pakistanský Taliban v uplynulých rokoch ostreľoval a podpálil v regiónoch blízko hraníc s Afganistanom stovky škôl, najmä dievčenských. Jeho príslušníci tiež takmer usmrtili aktivistku Malálu Júsufzajovú, ktorá v meste Svát bojovala za právo žien na vzdelanie, za čo ako 17-ročná získala v roku 2014 Nobelovu cenu za mier.