Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pakistan obmedzil vysielanie televízie kritickej k vláde

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Zástupca riaditeľa televízie ARY News Ammad Júsaf vo svojej reakcii označil rozhodnutie PEMRA za nezákonné a smiešne a dodal, že televízia ho napadne na súde.

Islamabad 9. augusta (TASR) - Pakistanský regulačný úrad (PEMRA) pozastavil šírenie signálu televíznej stanice ARY News, ktorá je známa svojím kritickým postojom k súčasnej vláde. Zdôvodnil to tým, že televízia odvysielala "poburujúci obsah", informovala v utorok agentúra AFP.

Zástupca riaditeľa televízie ARY News Ammad Júsaf vo svojej reakcii označil rozhodnutie PEMRA za "nezákonné a smiešne" a dodal, že televízia ho napadne na súde.

ARY News je jedným z najväčších súkromných televíznych kanálov v Pakistane a dlhodobo podporuje bývalého premiéra Imrana Chána, ktorý je kritický voči vplyvnej armáde, odkedy bol v apríli vyslovením nedôvery zosadený z funkcie.

Rozhodnutie PEMRA sa týkalo pondelkového vystúpenia Šáhbáza Gilla, predstaviteľa Chánovho Pakistanského hnutia za spravodlivosť (PTI), v jednej z relácií.

PEMRA uviedla, že Gillove komentáre "sa rovnajú podnecovaniu radových príslušníkov ozbrojených síl k vzbure".

Agentúra AFP pripomenula, že kritika bezpečnostného aparátu sa v Pakistane, ktorý patrí medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre pracovníkov médií, dlhodobo považuje za neprípustnú.

PTI informovala, že Gilla v utorok popoludní zadržali v Islamabade. Samotná strana nemá správy o tom, kde sa nachádza. Mestská polícia odmietla zatknutie potvrdiť.

Podľa AFP televízia ARY News v utorok vysielala v provincii Chajbar Paštunchvá, ktorá je baštou Chánových prívržencov, ako obvykle. V iných provinciách televízia zrejme nevysielala, alebo jej signál nešírili miestni kábloví operátori.

Pakistanský federálny zväz novinárov varoval pred celoštátnymi protestmi, ak sa neobnoví plné vysielanie televízie ARY News.