Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pakistan opätovne otvoril svoj vzdušný priestor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tento krok prichádza po zmiernení napätia, ktoré nedávno vyvstalo medzi Pakistanom a Indiou.

Islamabad 27. marca (TASR) - Pakistan v stredu opätovne otvoril svoj vzdušný priestor pre vnútroštátne a medzinárodné lety. Tento krok prichádza po zmiernení napätia, ktoré nedávno vyvstalo medzi Pakistanom a Indiou.

"Letová prevádzka na všetkých letiskách je obnovená," uviedol hovorca tamojšieho Úradu pre civilné letectvo, ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

Pakistanský vzdušný priestor je však stále "čiastočne uzavretý pre prelety", dodal hovorca, pričom nešpecifikoval, či budú mať na vstup do pakistanského vzdušného priestoru povolenie aj indické lietadlá.

Pakistan i India uzatvorili svoje vzdušné priestory 27. februára po tom, ako vojenské lietadlá oboch krajín vleteli nad územie toho druhého štátu. Napätie medzi Islamabadom a Naí Dillí bolo v tom čase značné vzhľadom na samovražedný bombový útok v spornom regióne Kašmír. Útok sa odohral 14. februára.

India obnovila komerčné lety na svojich všetkých letiskách len po krátkom uzatvorení vzdušného priestoru. Pakistan konal opatrnejšie a v priebehu marca obnovil iba obmedzenú letovú prevádzku.

India a Pakistan spravujú samostatné časti prevažne moslimského regiónu Kašmír, pričom oba štáty si nárokujú na jeho celé územie a viedli oň už dve vojny. India tvrdí, že Pakistan podporuje kašmírskych militantov, čo však Islamabad odmieta a militantov označuje za bojovníkov za slobodu.