Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Po viac ako desiatich rokoch odsúdili strojcu útokov v Bombaji

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ide o prvé Saídovo odsúdenie od spáchania útokov v roku 2008.

Láhaur 12. februára (TASR) - Na päť rokov a šesť mesiacov odsúdil v stredu pakistanský súd Háfiza Saída, organizátora štvordňového útoku militantov na indické mesto Bombaj z roku 2008, píše agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia Saídovho právnika ho odsúdili v súvislosti s obvineniami z terorizmu. Ide o prvé Saídovo odsúdenie od spáchania útokov v roku 2008.

Zapáleného duchovného uznali za vinného "z členstva v zakázanej teroroistickej skupine" a z "držania nezákonného majetku", povedal pre AFP právnik Imrán Gill.

Saíd je zakladateľom militantnej islamskej skupiny Laškare tajjaba (LeT), čiže Armády čistých, ktorej Spojené štáty a India pripisujú spomínané útoky v Bombaji z roku 2008, keď bolo zabitých vyše 160 ľudí.

Saíd popiera akúkoľvek účasť na útokoch a vyhlásil, že jeho sieť, ktorá zahŕňa 300 seminárov a škôl, nemocnice, vydavateľstvo a záchranné služby, nie je na militantné skupiny nijako napojená.

Pakistanské úrady zatkli Háfiza Saída vlani v júli. Zadržali ho pre obvinenia z financovania terorizmu. Spojené štáty a OSN označujú Saída za teroristu.

Saída, ktorý žil slobodne v Pakistane, posledné desaťročie striedavo zatvárali a prepúšťali z pakistanských väzení a dokonca rečnil na verejných zhromaždeniach.