Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pakistan: Polícia rozohnala prívržencov expremiéra Chána

Priaznivci bývalého premiéra Imrána Chána skandujú protivládne heslá, keď sa v stredu 15. marca 2023 zhromažďujú pred Chánom, v pakistanskom Láhaure. Foto: TASR/AP

Zrážky medzi políciou a stúpencami bývalého pakistanského premiéra vypukli v meste Láhaur, kde sa Chán naďalej ukrýva vo svojom dome a vzdoruje pokusom o zatknutie.

Láhaur 15. marca (TASR) — Pakistanská polícia v utorok použila slzotvorný plyn na rozohnanie stúpencov expremiéra Imrána Chána, ktorí sa pred jeho rezidenciou snažili zabrániť jeho zatknutiu policajtmi. Na bývalého premiéra bol vydaný zatykač po tom, ako sa pre obavy o svoju bezpečnosť vyhol niekoľkým súdnym predvolaniam, uviedla agentúra AFP.

Zrážky medzi políciou a stúpencami bývalého pakistanského premiéra vypukli v meste Láhaur, kde sa Chán naďalej ukrýva vo svojom dome a vzdoruje pokusom o zatknutie.

Hoci je Imrán Chán naďalej veľmi obľúbený a dúfa, že sa vráti k moci v parlamentných voľbách, ktoré sa majú uskutočniť do októbra, v apríli 2022 mu parlament vyslovil nedôveru a odvtedy čelí množstvu súdnych konaní.

Krátko pred svitaním Chán zverejnil video, v ktorom sa pred vlajkami Pakistanu a svojho Pakistanského hnutia za spravodlivosť (PTI) prihováral k národu a kritizoval políciu za jej zákrok.

Agentúra AFP pripomenula, že v marci ide už o druhý prípad, keď boli policajti z hlavného mesta Islamabad vyslaní do Láhauru, aby expremiéra zatkli. Prvý pokus o zatknutie tohto bývalého hráča kriketu bol neúspešný, pretože sa "zdráhal vzdať", ako uviedla polícia bez bližších informácií.

Sedemdesiatročný Imrán Chán je obvinený, že nedeklaroval všetky dary, ktoré dostal počas svojho pôsobenia na premiérskom poste, a na niektorých z nich zarobil ich odpredajom.

Od svojho zosadenia usporiadal Chán mnoho zhromaždení a predniesol veľa politických prejavov. Dal aj rozpustiť dva provinčné zákonodarné zbory ovládané svojou stranou PTI, aby vyvinul tlak na vypísanie predčasných volieb, ktoré však vláda odmieta.

Vlani v novembri bol Chán na politickom zhromaždení postrelený. Pokus o atentát pripísal svojmu nástupcovi Šehbázovi Šarífovi a vysokému dôstojníkovi armádnej tajnej služby. Tieto svoje tvrdenia však nepodložil žiadnymi dôkazmi.