Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Pakistan poslal Ukrajine humanitárnu pomoc

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dva vojenské transportné stroje typu Lockheed C-130 Hercules vzlietli zo základne neďaleko pakistanského hlavného mesta Islamabad.

Islamabad/Kyjev 16. marca (TASR) - Pakistan vyslal v utorok večer na Ukrajinu dve lietadlá s humanitárnou pomocou. Oznámil to tamojší minister zahraničných vecí Šáh Mahmúd Kurajší, informovala televízia CNN.

Dva vojenské transportné stroje typu Lockheed C-130 Hercules vzlietli zo základne neďaleko pakistanského hlavného mesta Islamabad. Kurajší vyhlásil, že pomoc bola zaslaná na základe žiadosti ukrajinského veľvyslanectva v Islamabade. Konkrétne ide o stany, prikrývky, spacie vaky, elektrické generátory, sanitárne potreby, lieky či konzervy.

"(Pakistan) si želá, aby sa situácia urovnala prostredníctvom dialógu a diplomacie," vyhlásil Kurajší a dodal, že jeho krajina poslala pomoc na základe "dlhodobo dobrých vzťahov medzi Pakistanom s Ukrajinou".

Televízia CNN v tejto súvislosti pripomenula, že Pakistan neodsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a počas mimoriadneho zasadnutia Valného zhromaždenia OSN o rusko-ukrajinskom konflikte sa zdržal hlasovania o návrhu právne nezáväznej rezolúcie. Za návrh sa vyslovilo 141 členských štátov, proti ich hlasovalo len päť a zdržalo sa 35 krajín vrátane Číny. Pakistanský veľvyslanec pri OSN vtedy povedal, že krajina je napriek tomu "hlboko znepokojená" vojnou na Ukrajine a "opakovane zdôrazňoval potrebu deeskalácie a obnovenia rokovaní".

Predstavitelia zahraničných misií v Pakistane, vrátane Spojených štátov či európskych krajín a Japonska, predtým vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzvali Islamabad, aby odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu.