Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Pakistan pre odpálenú indickú raketu kontaktoval Bezpečnostnú radu OSN

Ilusračná snímka. Foto: TASR/AP

India uvádza, že raketu na územie Pakistanu omylom odpálili minulú stredu počas bežnej údržby systému.

Islamabad 15. marca (TASR) - Pakistanský minister zahraničných vecí Šáh Mahmúd Kurajší v utorok vyhlásil, že stanovisko indického ministerstva obrany o údajne náhodnom odpálení rakety na jeho územie považuje za "neúplné" a vo veci už kontaktoval Bezpečnostnú radu OSN. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Indické ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že prehodnocuje svoje štandardné operačné postupy pre zbraňové systémy a okamžite napraví všetky nedostatky po minulotýždňovom incidente.

Čína v pondelok vyzvala svojich juhozápadných susedov, aby sa v budúcnosti vyvarovali podobných incidentov. "Pakistan a India sú dôležitými krajinami južnej Ázie, nesú zodpovednosť za udržiavanie regionálnej bezpečnosti a stability," povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

India uvádza, že raketu na územie Pakistanu omylom odpálili minulú stredu počas bežnej údržby systému. Tento incident označilo Naí Dillí za "hlboko poľutovaniahodnú nehodu". Incident si nevyžiadal žiadne obete.

Hoci sa napätie medzi Indiou a Pakistanom v posledných mesiacoch upokojilo, vojenskí experti varovali pred rizikom nehôd alebo nesprávnych výpočtov zo strany týchto krajín, ktoré vlastnia jadrové zbrane. Naí Dillí a Islamabad medzi sebou bojovali od roku 1947 v troch vojnách.