Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pakistan pre zhoršujúcu sa situáciu zatvára v najväčších mestách školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za posledný rok boli školy v krajine zatvorené a opäť otvorené dvakrát.

Islamabad 10. marca (TASR) - Pakistanská vláda v stredu oznámila, že v súvislosti s narastajúcim počtom nových prípadov koronavírusu zatvorí v husto osídlených mestách na dva týždne vzdelávacie inštitúcie a opätovne zavedie sériu protipandemických opatrení.

Uzatvorenie škôl od 15. marca sa bude týkať miest Láhaur, Islamabad a Péšávar. Za posledný rok boli školy zatvorené a opäť otvorené dvakrát.

"Počet prípadov koronavírusu opäť stúpa, hoci v priebehu februára bola situácia pod kontrolou," uviedlo podľa agentúry DPA pakistanské ministerstvo zdravotníctva.

Vláda opätovne zaviedla opatrenia ako obmedzenie komerčných aktivít, "inteligentné" lockdowny v ohniskách a zákaz zhromaždení vo vnútorných priestoroch, predovšetkým svadieb. Opäť sa stanovila povinnosť nosiť masky a dodržiavať sociálny odstup.

"Situáciu a opatrenia prehodnotíme 12. apríla," informovalo ministerstvo.

Oznámenie prichádza v čase, keď sa v krajine začalo očkovanie ľudí starších ako 60 rokov proti ochoreniu COVID-19. Prvými zaočkovanými v krajine boli minulý mesiac zdravotníci v prvej línii.

Pakistan dostal zásielku vakcín ako dar od Číny a zabezpečil si dodávku 17 miliónov dávok od spoločnosti AstraZeneca, ktoré by mali doraziť tento mesiac.

Krajina doteraz zaznamenala 595.239 prípadov ochorenia COVID-19 a 13.324 súvisiacich úmrtí. Za posledných 24 hodín bolo hlásených najmenej 1786 nových prípadov a 43 úmrtí, dodalo ministerstvo zdravotníctva.