Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pakistan si pre Macronov postoj k islamu predvolal veľvyslanca

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prichádza na summit EÚ v sídle Európskej rady v Bruseli 1. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Islamista čečenského pôvodu ho zabil priamo pred školou, v ktorej učil. Dôvodom bolo to, že učiteľ Paty žiakom na vyučovaní ako demonštráciu slobody vyjadrovania ukazoval sporné karikatúry.

Islamabad 26. októbra (TASR) - Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca v Islamabade Marca Barétyho. Dôvodom sú vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o islame a jeho podpora karikatúram zobrazujúcim proroka Mohameda. Informovala o tom agentúra DPA.

Francúzsko "sa nevzdá našich karikatúr", povedal Macron po tom, čo bol v októbri v meste Conflans-Sainte-Honorine v metropolitnej oblasti Paríža brutálnym spôsobom zavraždený učiteľ dejepisu Samuel Paty.

Islamista čečenského pôvodu ho zabil priamo pred školou, v ktorej učil. Dôvodom bolo to, že učiteľ Paty žiakom na vyučovaní ako demonštráciu slobody vyjadrovania ukazoval sporné karikatúry.

V piatok boli karikatúry proroka Mohameda premietané na vládne budovy vo Francúzsku, čo vyvolalo pobúrenie moslimského sveta.

"Semienka nenávisti, ktoré sa dnes kultivujú, spôsobia polarizáciu spoločnosti a budú mať vážne následky," povedal vo vyhlásení pakistanský minister zahraničných vecí Mahmúd Kurajší. Pakistan podľa jeho slov vyzval Organizáciu Spojených národov, aby "si všímala a zakročila proti naratívu voči islamu založenému na nenávisti". "Nezodpovedné vyhlásenie" Macrona o "rúhačských karikatúrach" ešte viac rozhnevalo moslimský svet, dodal.

Ministerstvo si francúzskeho ambasádora predvolalo deň po tom, čo pakistanský premiér Imrán Chán napísal list šéfovi Facebooku Markovi Zuckerbergovi so žiadosťou o zákaz islamofóbneho obsahu - v podobnom duchu, aký platí pre popieranie holokaustu.

Chán v nedeľu kritizoval Macrona za "vytváranie ďalšej polarizácie a marginalizácie, ktorá nevyhnutne vedie k radikalizácii".

Voči postoju francúzskeho prezidenta k islamu a moslimom počas víkendu kriticky vystupoval i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Narážal pritom na Macronov plán na ochranu sekulárnych hodnôt francúzskeho štátu pred radikálnym islamom. Jeho súčasťou má byť aj prísnejší dohľad nad školskou dochádzkou detí z moslimských rodín a lepšia kontrolu financovania mešít zo zahraničia.