Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Pakistanská školáčka postrelená Talibanom podstúpila dve operácie

Postrelené pakistanské dievča Malála Júsafzajová. Foto: TASR/AP Photo

Malálu vlani 9. októbra postrelil veľmi vážne do hlavy a krku člen Talibanu, keď sa vracala zo školy domov.

Londýn 3. februára (TASR) - Britská nemocnica, kde sa lieči pakistanská školáčka Malála Júsufzajová vlani postrelená do hlavy Talibanom, dnes oznámila, že dievča podstúpilo dve úspešné operácie a robí v zotavovaní pokroky.

Birminghamská Nemocnica kráľovnej Alžbety uviedla, že 15-ročná Malála podstúpila v sobotu rekonštrukciu lebky - plánovanú operáciu na prekrytie otvoru v lebke titánovou platničkou. Voperovali jej aj kochleárny implantát, aby sa jej v jednom uchu obnovil sluch. Oba zákroky trvali celkovo päť hodín a lekári vyhlásili, že pokrok pacientky ich "veľmi teší". Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Malálu vlani 9. októbra postrelil veľmi vážne do hlavy a krku člen Talibanu, keď sa vracala zo školy domov. Militantné hnutie hneval jej protest proti výkladu islamu, ktorý zoskupenie presadzovalo v pakistanskom údolí Svát a ktorý obmedzuje právo dievčat i žien na vzdelanie.

Birminghamská nemocnica dnes tiež oznámila, že Malála je v bdelom stave, pričom sa už rozpráva s nemocničným personálom a s rodinnými príslušníkmi.

Jej príbeh a pozoruhodné zotavovanie upútali pozornosť celého sveta.