Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Zahraničie

Vrahovi novinára Pearla zmiernili trest smrti na sedem rokov

Na snímke obhajca Parvíza Mušarrafa Muhammad Azhar Sidikí (uprostred) a ďalší advokáti ukazujú znak víťazstva v pondelok 13. januára 2020 v pakistanskom meste Láhaur. Pakistanský súd zrušil v pondelok 13. januára 2020 trest smrti vynesený v decembri 2019 nad pakistanským exprezidentom Parvízom Mušarrafom. Súd v pakistanskom meste Láhaur v pondelok rozhodol, že vytvorenie osobitného tribunálu, ktorý sa zaoberal Mušarrafovou kauzou a rozhodol v nej, bolo protiústavné a protizákonné. Foto: TASR/AP

Keďže Sheikh je vo väzení od roku 2002, očakáva sa jeho skoré prepustenie. Súd však zatiaľ takýto príkaz nevydal, dodal obhajca.

Karáčí 2. apríla (TASR) - Pakistanský súd vo štvrtok zrušil rozsudok smrti vynesený nad Ahmedom Omarom Saeedom Sheikhom, ktorý bol odsúdený za zabitie amerického novinára Daniela Pearla z roku 2002. Informovala o tom agentúra AFP.

Sheikhov právnik Chawdža Navíd pre agentúru AFP spresnil, že jeho mandantovi bol trest zmiernený na sedem rokov odňatia slobody.

Keďže Sheikh je vo väzení od roku 2002, očakáva sa jeho skoré prepustenie. Súd však zatiaľ takýto príkaz nevydal, dodal obhajca.

Daniel Pearl ako novinár pracoval pre americký denník The Wall Street Journal. Bol vedúcim jeho juhoázijskej redakcie v Bombaji, odkiaľ podnikal pracovné cesty aj do Pakistanu. V januári roku 2002 sa tam stal obeťou únosu. Jeho násilná smrť sa potvrdila 21. februára 2002.

Za jeho únos a vraždu bola odsúdená štvorica mužov. Medzi nimi aj v Británii narodený Ahmed Omar Saeed Sheikh, odsúdený v minulosti za únosy západných turistov v Indii i únos lietadla.