Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Pakistane vlani usmrtili 1096 žien ich vlastní príbuzní. V mene cti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mnoho takýchto zločinov nie je v Pakistane ani len nahlásených.

Islamabad 2. apríla (TASR)- Takmer 1100 žien usmrtili v Pakistane v minulom roku ich vlastní príbuzní v presvedčení, že zneuctili svoje rodiny. Uviedol to Výbor pre ľudské práva v Pakistane (HRCP) vo svojej výročnej správe, z ktorej citovala spravodajská stanica BBC.

Podľa zozbieraných údajov sa okolo 900 žien stalo vlani v Pakistane obeťami sexuálneho násilia a ďalších takmer 800 si siahlo na život. Pri podobných incidentoch - takzvaných vraždách zo cti- zahynulo predvlani 1000 žien. V roku 2013 ich bolo 869.

Zahraniční novinári tvrdia, že mnoho takýchto zločinov nie je v Pakistane ani len nahlásených. Podľa slov pakistanského premiéra Naváza Šarífa pritom v islame nie je miesto pre zabíjanie v mene rodinnej cti.

"Prevládajúcimi príčinami takýchto vrážd boli v roku 2015 domáce spory, údajne nezákonné vzťahy či uplatňovanie práva voľby manželského partnera," uvádza sa ďalej v správe HRCP.

Väčšina spomedzi 1096 obetí bola usmrtená zastrelením, pomerne časté však boli aj útoky, pri ktorých bola použitá kyselina.

Medzi prípadmi, ktoré HRCP vyzdvihol, bol napríklad muž, ktorý zastrelil v provincii Pandžáb svoje dve sestry, lebo bol presvedčený, že majú "zlú povahu". Ďalší muž zase usmrtil svoje tri sesternice v tínedžerskom veku, ktoré podľa neho "zneuctili" svoju rodinu.

V správe sa tiež uvádza, že obeťami takzvaných vrážd zo cti sa vlani stalo v Pakistane aj 88 mužov.

V najväčšej pakistanskej provincii Pandžáb schválili vo februári zákon, ktorý kriminalizuje všetky formy násilia voči ženám. Za jeho zrušenie sa už stihlo vysloviť viac ako 30 náboženských skupín vrátane viacerých tradičných islamských politických strán.

Zmienené skupiny totiž akékoľvek kampane za práva žien často stotožňujú s propagáciou obscénnosti a tvrdia, že nový zákon prispeje k zvýšeniu rozvodovosti a rozvratu tradičnej rodiny.