Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Pakistane zabíjala výbušnina nastražená na vozovke

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Odpálil ju neznámy atentátnik na diaľku.

Islamabad 13. novembra (TASR) - Dvaja policajti zahynuli v sobotu v pakistansko-afganskej pohraničnej provincii Chajbar-Paštúnchvá pri výbuchu trhaviny nastraženej na cestnej vozovke. Píše o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne oficiálne zdroje.

Policajný šéf okresu Bádžaur novinárom spresnil, že k incidentu došlo neďaleko priehrady Raghagán v čase, keď si tam obaja policajti plnili svoje služobné povinnosti. Výbušninu odpálil neznámy atentátnik na diaľku.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Bádžaur bol donedávna baštou ozbrojenej organizácie Tehríke Tálibán Pákistán (TTP), pakistanskej odnože afganských talibov. V priebehu posledných niekoľkých rokov sa však pakistanskej armáde podarilo túto oblasť od islamistických partizánov vyčistiť.

Pakistanskí talibovia majú na svedomí už mnoho útokov na bezpečnostné zložky, v súčasnosti však vedú mierové rozhovory s vládou. V utorok bolo oficiálne vyhlásené jednomesačné prímerie, ktoré – ak budú rokovania napredovať – sa môže aj predĺžiť.

Pakistanský Taliban vznikol v roku 2007 a jeho útoky v snahe zvrhnúť vládu si odvtedy vyžiadali tisíce mŕtvych. Pakistanskej armáde sa TTP podarilo potlačiť.

Tehríke Tálibán Pákistán je separátna organizácia, hoci s afganským Talibanom má spoločnú väčšinu radikálnej ideológie a sú spojencami. Ovládnutie Afganistanu Talibanom posmelilo aj pakistanský Taliban a počas uplynulých mesiacov znásobil počet útokov.