Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pakistan vyhlasuje pre horúčavy najvyšší stupeň ohrozenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Na severe Pakistanu však zároveň hrozí aj s tým súvisiaci prírodný fenomén známy pod anglickou skratkou GLOF, čiže náhle vyprázdnenie ľadovcových jazier.

Islamabad 30. apríla (TASR) - Varovanie najvyššieho stupňa pred záplavami, povodňami a náhlymi vyprázdneniami ľadovcových jazier vydali pre severné časti Pakistanu príslušné orgány v dôsledku zvyšovania sa teploty ovzdušia až na nebezpečné hodnoty.

Pre agentúru DPA to v sobotu uviedol Šáhzád Šigrí, šéf úradu ochrany životného prstredia severopakistanskej provincie Gilgit-Baltistán. V pohoriach Hindúkuš, Himaláje a Karákóram na pakistanskom severe sa v dôsledku vysokej teploty začínajú relatívne veľkou rýchlosťou topiť ľadovce. Tento proces mal za následok vytvorenie už viac než 3000 ľadovcových jazier, spresnil šéf environmentálneho úradu.

Na severe Pakistanu však zároveň hrozí aj s tým súvisiaci prírodný fenomén známy pod anglickou skratkou GLOF, čiže náhle vyprázdnenie ľadovcových jazier. Je to typ povodne, ktorá nastane, keď sa pretrhne hrádza zadržujúca ľadovcové jazero.

Šigrí pre DPA zdôraznil, že GLOF je náhla a nečakaná udalosť, pri ktorej zostáva v odľahlých oblastiach len málo času na záchranu ľudských životov a nehnuteľného majetku. Fenoménom GLOF je v Pakistane bezprostredne ohrozených vyše 7,1 milióna ľudí.

Intenzívne horúčavy nie sú síce v južnej Ázii nezvyčajné, ale tento rok prišli priskoro. Väčšinou nastanú vysoké teploty až v máji alebo júni, vysvetľuje DPA.