Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Pakistanská armáda zachránila horolezcov, ktorí uviazli počas výstupu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Horolezci - Kanaďan Donald Allen Bowie a Fínka Lotta Henriikka Näkyväová - uviazli počas výstupu, keď sa u nich prejavil ťažký syndróm akútnej výškovej choroby (AVCh).

Islamabad 9. februára (TASR) - Pakistanská armáda zachránila v nedeľu pomocou vrtuľníka dvoch horolezcov - Kanaďana a Fínku -, ktorí uviazli na horskom štíte v severnom Pakistane. Píše o tom agentúra AP s odvolaním sa na informácie pakistanského horolezeckého klubu.

Horolezci - Kanaďan Donald Allen Bowie a Fínka Lotta Henriikka Näkyväová - uviazli počas výstupu, keď sa u nich prejavil ťažký syndróm akútnej výškovej choroby (AVCh).

Tento syndróm - nazývaný aj vysokohorská choroba - je charakteristický bolesťami hlavy, vracaním, závratmi a fyzickou vyčerpanosťou, vysvetľuje AP.

Prvé agentúrne správy o záchranárskej akcii vychádzali z oznámenia pakistanských ozbrojených síl, v ktorom sa písalo, že horolezec je zo Spojených štátov. Podľa spresnenia pakistanského klubu alpinistov však ide o Kanaďana z provincie Alberta žijúceho v USA.

Obaja horolezci - muž a žena - patrili k zimnej expedícii na horu Broad Peak, dvanásty najvyšší štít sveta. Nachádza sa v pohorí Karákóram, rozprestierajúcom sa na hraniciach Pakistanu, Indie a Číny. Karákóram patrí do sústavy pohorí, v ktorých sú aj Himaláje.

Broad Peak (Faičan Kangri) sa týči zhruba desať kilometrov od hory K2, druhého najvyššieho vrchu sveta.

Lotta Henriikka Näkyväová, rodená Hintsaová, je 31-ročná fínska modelka, ktorá v roku 2013 získala titul Miss Fínsko.