Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Pakistanská polícia zadržala 50 účastníkov propalestínskeho protestu

Na archívnej snímke policajná páska. Foto: TASR/Roman Hanc

Vo vyvrcholení demonštrácie sa zhromaždilo približne 400 ľudí a došlo k potýčkam s políciou, uviedol jej šéf v meste Mirpur pre agentúru AFP.

Islamabad 30. marca (TASR) - Úrady v pakistanskej časti Kašmíru zadržali vyše 50 mužov po tom, čo dav skandujúci protiizraelské heslá vyvolal požiar v reštaurácii amerického reťazca s rýchlym občerstvením KFC. TASR o tom informuje podľa sobotňajšej správy agentúry AFP.

K incidentu došlo ešte v piatok večer v meste Mirpur, na ktorého hlavnej ulici sa demonštranti zhromaždili po večerných modlitbách počas ramadánu. Na sociálnych sieťach sa objavili videá, na ktorých demonštranti držali transparent s nápisom "Free Palestine" (Slobodná Palestína) a skandovali heslá namierené proti Izraelu.

Vo vyvrcholení demonštrácie sa zhromaždilo približne 400 ľudí a došlo k potýčkam s políciou, uviedol jej šéf v meste Mirpur pre agentúru AFP.

"Povedali sme im, že môžu protestovať len v určitej oblasti. Ale keď ich počet začal rásť, dostali sa až ku KFC," povedal. Deväť policajtov utrpelo zranenia, keď na nich demonštranti hádzali kamene. Zadržaných bolo viac ako 50 mužov, dodal.

Záznamy z vnútra reštaurácie ukazovali zničené okná, rozbitý nábytok a poškodené zariadenia. Dav protestujúcich budovu zapálil, ale tá úplne nezhorela. Majiteľ reštaurácie podľa svojich slov už vopred upozorňoval regionálnu administratívu na video, na ktorom skupina mladých mužov plánovala útok na KFC.

Na videu tento plán odôvodňovali "krutosťou" voči Palestínčanom v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Väčšina účastníkov piatkového protestu nebola napojená na žiadnu skupinu, ale polícia potvrdila, že niektorí patrili k extrémistickému islamistickému hnutiu Tehríke labbajk Pákistán (TLP), ktoré stálo za násilnými protifrancúzskymi protestmi v rokoch 2020 a 2021.

Islamistické skupiny v Pakistane vyzvali na bojkot izraelských výrobkov a kritizovali Spojené štáty a ďalšie západné krajiny za ich podporu Izraela vo vojne proti Hamasu, dodáva AFP.