Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pakistanská polícia zakročila na zhromaždení na podporu expremiéra

Pakistanská polícia nasadila v stredu 8. marca 2023 vodné delá a slzotvorný plyn na rozohnanie podporovateľov bývalého premiéra Imrana Chána v meste Láhaur na východe krajiny, kde expremiér žije od novembra. Foto: TASR - AP

Vyše 40 Chánových stúpencov bolo zadržaných za porušenie vládneho zákazu organizovať zhromaždenia.

Láhaur 8. marca (TASR) - Pakistanská polícia nasadila v stredu vodné delá a slzotvorný plyn na rozohnanie podporovateľov bývalého premiéra Imrana Chána v meste Láhaur na východe krajiny, kde expremiér žije od novembra. Vyše 40 Chánových stúpencov bolo zadržaných za porušenie vládneho zákazu organizovať zhromaždenia. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informuje agentúra AP.

Polícia tiež použila obušky a snažila sa rozohnať ľudí z hlavnej cesty vedúcej k Chánovmu domu, ktorú zablokovala, aby mu zabránila zúčastniť sa na proteste. Sedemdesiatročný Chán svojich priaznivcov vo videu vyzval, aby rozpustili zhromaždenie a vyhli sa potýčkam s políciou. Odsúdil "masívne policajné násilie voči neozbrojeným" ľuďom.

Pakistanský úrad pre reguláciu médií zakázal vysielanie Chánových prejavov pre obvinenia, že údajne šíri nenávisť voči inštitúciám v krajine, čím narážal na armádu. Chán viní ozbrojené sily Pakistanu zo sprisahania s cieľom zosadiť ho, čo armáda poprela.

K incidentom došlo po tom, čo Chán v utorok odštartoval svoju kampaň vo voľbách v provinciách Pandžáb a Chajbar Paštúnchwá, kde jeho strana Pakistanské hnutie za spravodlivosť získala v predošlých kolách hlasovania väčšinu.

Chán, ktorý je aktuálne lídrom opozície, prišiel o premiérsky úrad vlani v apríli - po troch rokoch stagnácie ekonomiky, vysokej inflácie a oslabenia miestnej meny -, keď mu parlament vyslovil nedôveru. Chán tvrdil, že jeho zosadenie bolo nezákonné a žiadal predčasné voľby. Vláda jeho nástupcu Šáhbáza Šarífa však uviedla, že voľby sa budú konať v plánovanom termíne, ktorý pripadá na jeseň tohto roku.

AP pripomína, že Chán je zapletený do série 76 súdnych prípadov vrátane obvinení z terorizmu, ktoré voči nemu vzniesla polícia v rôznych častiach krajiny. Doposiaľ sa vyhýbal zatknutiu a v utorok povedal, že za právnymi spormi, ktoré sú voči nemu vedené, stojí vláda.