Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pakistanska strana expremiéra Chána vystúpila z parlamentu

Na archívnej snímke pkistanský premiér Imrán Chán. Foto: TASR/AP

Pakistanské hnutie za spravodlivosť (PTI) k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo parlament v nedeľu vyslovil Chánovi nedôveru a pripravil ho o funkciu predsedu vlády.

Islamabad 11. apríla (TASR) - Poslanci strany pakistanského expremiéra Imrána Chána v pondelok hromadne vystúpili z parlamentu, kde boli najväčšou stranou. TASR túto informáciu prevzala od agentúry DPA.

Pakistanské hnutie za spravodlivosť (PTI) k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo parlament v nedeľu vyslovil Chánovi nedôveru a pripravil ho o funkciu predsedu vlády. Chán vystúpenie svojej strany z Národného zhromaždenia schválil.

PTI zároveň odmietla proces voľby nového premiéra a nebude sa na ňom zúčastňovať, oznámil bývalý minister zahraničných vecí Pakistanu Šáh Mahmúd Kurajší. Jediným kandidátom na premiéra je momentálne šéf Pakistanskej moslimskej ligy-Naváz (PML-N) Šehbáz Šaríf.

Pakistanský prezident Árif Alví rozpustil v nedeľu 3. apríla zákonodarný zbor po tom, čo sa podpredseda parlamentu Kásim Súrí odmietol zaoberať návrhom opozície na vyslovenie nedôvery úradujúcej vláde.

Pakistanský najvyšší súd však vo štvrtok 7. marca rozhodol, že rozpustený parlament musí opäť zasadnúť a hlasovať o vyslovení nedôvery predsedovi vlády Imránovi Chánovi. Za odvolanie premiéra hlasovalo v nedeľu 174 zo 342 poslancov.