Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pakistanská vláda oznámila jednomesačné prímerie s miestnym Talibanom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pakistanský Taliban je separátna organizácia, hoci s afganským Talibanom má spoločnú väčšinu radikálnej ideológie a sú spojencami.

Islamabad 8. novembra (TASR) - Pakistanské úrady v pondelok oznámili jednomesačné prímerie s militantnou skupinou Tehríke Tálibán Pákistán (TTP) stojacou za početnými útokmi na bezpečnostné sily a civilistov za posledných 14 rokov. Hovorca pakistanskej vlády uviedol, že prímerie pomohlo uľahčiť vládne afganské hnutie Taliban.

Podľa agentúry AP hovorca TTP potvrdil, že prímerie sa začne 9. novembra, zostane v platnosti do 9. decembra a že počas neho obe strany vytvoria výbor na pokračovanie rozhovorov. Zdôraznil, že obe strany budú prímerie dodržiavať.

Dohoda bola dosiahnutá počas prebiehajúcich mierových rokovaní medzi vládou a TTP, ktoré sa začali minulý mesiac. Hovorca vlády povedal, že prímerie by sa mohlo predĺžiť, ak budú rokovania napredovať.

Pakistanský Taliban vznikol v roku 2007 a jeho útoky – v snahe zvrhnúť vládu – si odvtedy vyžiadali tisíce mŕtvych. Pakistanskej armáde sa TTP podarilo potlačiť.

Pakistanský Taliban je separátna organizácia, hoci s afganským Talibanom má spoločnú väčšinu radikálnej ideológie a sú spojencami. Ovládnutie Afganistanu Talibanom posmelilo aj pakistanský Taliban, ktorý počas uplynulých mesiacov znásobil počet útokov.