Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pakistanská vláda uzatvorí krajinu pred sviatkom íd al-fitr

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obchody, hotely a reštaurácie, ako aj trhoviská a parky budú zatvorené a verejná doprava medzi pakistanskými provinciami a mestami bude pozastavená.

Islamabad 8. mája (TASR) - Pakistan v sobotu začal s deväťdňovým uzatvorením krajiny v snahe zabrániť rozšíreniu prípadov nákazy novým koronavírusom počas moslimského sviatku íd al-fitr. Obmedzenia sa dotknú cestovania a turistických centier, informuje agentúra AFP.

Obchody, hotely a reštaurácie, ako aj trhoviská a parky budú zatvorené a verejná doprava medzi pakistanskými provinciami a mestami bude pozastavená. Pakistan bojuje s treťou vlnou pandémie. Tamojšia vláda, ktorá je čoraz väčšmi znepokojená krízovou situáciou v susednej Indii, zaviedla doposiaľ najprísnejšie obmedzenia od mesiac trvajúceho lockdownu v apríli minulého roka.

"Opatrenia boli nevyhnutné v dôsledku extrémne nebezpečnej situácie, ktorá v regióne vznikla šírením nákazlivých mutácií vírusu," napísal na sociálnej sieti Twitter minister pre plánovanie, rozvoj a reformy Asad Umar.

Sviatok íd al-fitr, ktorý prichádza na konci pôstneho mesiaca ramadán, zvyčajne sprevádza masový pohyb obyvateľstva po krajine i turistických miestach. Vlani v Pakistane zaznamenali po oslavách veľký nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom, pripomína AFP.