Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pakistanského expremiéra Šarífa previezli z väzenia do nemocnice

Naváz Šaríf, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šarífa, zástancu civilnej vlády v krajine ovládanej desaťročia generálmi, odvolali z premiérskeho úradu na základe obvinení z korupcie v súvislosti so škandálom Panama Papers z roku 2016.

Islamabad 22. októbra (TASR) - Bývalého pakistanského premiéra Naváza Šarífa, ktorý si odpykáva sedemročný trest za korupciu, previezli z väznice do nemocnice po tom, ako sa v pondelok neskoro večer zhoršil jeho zdravotný stav.

Šaríf (69) mal "kriticky nízky počet krvných doštičiek", čo si vyžadovalo "okamžitú" hospitalizáciu, uviedol jeho osobný lekár, ktorého v utorok citovala tlačová agentúra DPA.

Šarífova Pakistanská moslimská liga (PML-N) vyvíjala na príslušné úrady nátlak, aby expremiérovi umožnili liečbu v Láhaure. Šarífa za prísnych bezpečnostných opatrení previezli do nemocnice v tomto meste na východe krajiny.

Šehbáz Šaríf, mladší brat bývalého premiéra a súčasný predseda PML-N, varoval vládu pred neposkytnutím adekvátnej zdravotnej starostlivosti Navázovi Šarífovi, tvrdiac, že ak by sa "niečo stalo", bol by za to zodpovedný súčasný pakistanský premiér Imrán Chán.

Šaríf mal v minulosti problémy s cukrovkou a pred vyše dvoma rokmi absolvoval na klinike v Londýne liečbu srdca. Expremiéra a jeho dcéru Marjam Navázovú držia vo väzenskom zariadení s vysokým stupňom stráženia v Láhaure.

Šarífa, zástancu civilnej vlády v krajine ovládanej desaťročia generálmi, odvolali z premiérskeho úradu na základe obvinení z korupcie v súvislosti so škandálom Panama Papers z roku 2016. Škandál sa týkal zahraničných schém daňových únikov. Najvyšší súd mu zakázal vykonávať akýkoľvek politický úrad.

Jeho strana PML-N vo vlaňajších voľbách utrpela straty voči Chánovmu Pakistanskému hnutiu za spravodlivosť (PTI). Voľby boli poškvrnené obvineniami, že ich armáda zmanipulovala.