Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pakistanský parlament zvolil Šehbáza Šarífa za nového premiéra

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Šéf Pakistanskej moslimskej ligy-Naváz (PML-N) Šaríf získal podporu 174 poslancov v 342-člennej dolnej komore parlamentu. To je o dvoch viac, než je potrebné na zisk jednoduchej väčšiny.

Islamabad 11. apríla (TASR) - Pakistanský parlament v pondelok zvolil Šehbáza Šarífa za nového premiéra krajiny po tom, ako jeho predchodca Imrán Chám v nedeľu neuspel v hlasovaní o dôvere. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Šéf Pakistanskej moslimskej ligy-Naváz (PML-N) Šaríf získal podporu 174 poslancov v 342-člennej dolnej komore parlamentu. To je o dvoch viac, než je potrebné na zisk jednoduchej väčšiny, píše AP. Viac ako 100 poslancov Chánovej strany Pakistanské hnutie za spravodlivosť (PTI) predtým v pondelok parlament opustilo.

Pakistanský prezident Árif Alví rozpustil v nedeľu 3. apríla zákonodarný zbor po tom, čo sa podpredseda parlamentu Kásim Súrí odmietol zaoberať návrhom opozície na vyslovenie nedôvery úradujúcej vláde.

Pakistanský najvyšší súd však vo štvrtok 7. marca rozhodol, že rozpustený parlament musí opäť zasadnúť a hlasovať o vyslovení nedôvery predsedovi vlády Chánovi. Za odvolanie premiéra hlasovalo v nedeľu (10. apríla) 174 zo 342 poslancov.

Šehbáz Šaríf je bratom bývalého pakistanského premiéra Naváza Šarífa, ktorý v tomto úrade pôsobil v rokoch 1990-93, 1997-99 a 2013-17. Najvyšší pakistanský súd ho v roku 2017 zbavil funkcie pre podozrenia z korupcie. O rok neskôr ho odsúdili na desať rokov odňatia slobody.