Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pakistanský Taliban vyhlásil neobmedzené prímerie, rokovania napredujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Agentúra AFP uviedla, že odkedy sa vlani v Afganistane vrátilo k moci hnutie Taliban, Islamabad sa čoraz častejšie sťažuje na útoky oddielov TTP, a to najmä pozdĺž hornatej hranice s Afganistanom.

Kábul 3. júna (TASR) - Pakistanský Taliban, známy pod názvom Tehríke Tálibán Pákistán (TTP), vo štvrtok oznámil, že po dvoch dňoch rozhovorov s delegáciou pakistanských kmeňových staršinov, ktoré sa konali v Kábule, predlžuje prímerie s vládou v Islamabade na neurčito.

Ako spresnila agentúra AP, toto rozhodnutie bolo prijaté po tom, ako bol na rozhovoroch s 50-členným tímom kmeňových starších dosiahnutý "podstatný pokrok".

Bližšie informácie hovorca TTP neposkytol a pakistanská vláda predĺženie prímeria bezprostredne nepotvrdila.

Pakistanský Taliban je samostatnou skupinou, ale je spojencom afganského Talibanu, ktorý vo svojej krajine prevzal moc v auguste minulého roka, keď boli jednotky USA a NATO v záverečnej fáze svojho sťahovania z Afganistanu.

TTP vedie v Pakistane svoje povstanie už 14 rokov, pričom bojuje za prísnejšie presadzovanie islamských zákonov, prepustenie svojich členov, ktorí sú vo vládnych väzniciach, a zníženie prítomnosti pakistanskej armády v bývalých kmeňových regiónoch krajiny.

Agentúra AFP dodala, že odkedy sa vlani v Afganistane vrátilo k moci hnutie Taliban, Islamabad sa čoraz častejšie sťažuje na útoky oddielov TTP, a to najmä pozdĺž hornatej hranice s Afganistanom.

Islamabad konkrétne tvrdí, že Taliban umožňuje bojovníkom TTP, aby z afganského územia organizovali útoky páchané neskôr v Pakistane.

Doteraz medzi TTP a Islamabadom platilo prímerie, ktoré bolo predtým dohodnuté do 30. mája pri príležitosti moslimského sviatku íd al-fitr.