Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Palestínčan s americkým občianstvom dostal 2 doživotia za vraždu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pri útoku bol zabitý 19-ročný Jehuda Guetta, študent náboženského seminára v izraelskej osade Itamar (tiež v Predjordánsku), a zranenia utrpeli dvaja jeho priatelia.

Jeruzalem 5. januára (TASR) - Izraelský vojenský súd v stredu odsúdil Palestínčana s americkým občianstvom na dva doživotné tresty a na peňažné tresty vo výške 1,7 milióna dolárov za vraždu židovského študenta na okupovanom palestínskom území západný breh Jordánu (Predjordánsko). Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Obžalovaný si za tento prípad bude odpykávať celkovo dva doživotné tresty," rozhodol senát vojenského súdu, pozostávajúci z troch sudcov.

Muntassir Šalabí (44) bol vlani v auguste odsúdený za "úmyselné zabitie – čo sa rovná trestnému činu vraždy". Dopustil sa ho v máji 2021, keď spustil streľbu do cestujúcich čakajúcich na autobusovej zastávke na dôležitej križovatke Tapuach v severnej časti Predjordánska. Križovatka sa nachádza v osade izraelských ortodoxných židov.

Pri útoku bol zabitý 19-ročný Jehuda Guetta, študent náboženského seminára v izraelskej osade Itamar (tiež v Predjordánsku), a zranenia utrpeli dvaja jeho priatelia.

Vojenský súd tiež nariadil, aby Šalabí vyplatil Guettovej rodine sumu rovnajúcu sa 484.000 dolárom, študentovi, ktorý ostal po strelných poraneniach ochrnutý, 323.000 dolárov a ďalšiemu študentovi, pri útoku ľahko zranenému, približne 6500 dolárov.

Armáda v júli zbúrala Šalabího dom v obci Turmusajjá severovýchodne od palestínskeho mesta Ramalláh v Predjordánsku, tento krok však odsúdili Spojené štáty.