Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Palestínčania odsúdili normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a Sudánom

Americký prezident Donald Trump telefonuje s lídrami Sudánu a Izraela 23. októbra 2020 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Nadviazanie diplomatických vzťahov medzi Izraelom a Sudánom ako prvé oznámili Spojené štáty, ktoré túto dohodu sprostredkovali. Následne ju potvrdili aj Sudán a Netanjahu.

Gaza/Káhira 23. októbra (TASR) - Palestínske organizácie odsúdili v piatok ohlásenú dohodu o normalizácii vzťahov medzi Sudánom a Izraelom, ktorú naopak privítal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Informovali o tom agentúra AFP a britská stanica BBC.

Militantné hnutie Hamas označilo uvedenú dohodu za "politický hriech", ktorý škodí Sudáncom aj Palestínčanom. "Je prospešná len pre (izraelského premiéra Benjamina) Netanjahua," uvádza sa vo vyhlásení Hamasu.

Predstaviteľ Organizácie za oslobodenie Palestíny (PLO) podpísanie dohody opísal ako "nové bodnutie do chrbta" Palestínčanov, informuje BBC.

Dohodu naopak privítal egyptský prezident Sísí, ktorý na sociálnej sieti Twitter napísal, že si váži "akékoľvek úsilie zamerané na dosiahnutie regionálnej stability a mieru".

Nadviazanie diplomatických vzťahov medzi Izraelom a Sudánom ako prvé oznámili Spojené štáty, ktoré túto dohodu sprostredkovali. Následne ju potvrdili aj Sudán a Netanjahu.

"Sudán a Izrael sa dohodli na normalizácii vzťahov a na ukončení vzájomnej agresie," citovala sudánska štátna televízia spoločné vyhlásenie Sudánu, Izraela a USA.

"Aký úžasný obrat," reagoval Netanjahu, ktorého cituje AFP. "Chartúm dnes povedal 'áno' mieru s Izraelom, 'áno' uznaniu Izraela a 'áno' normalizácii s Izraelom," dodal premiér židovského štátu.

Sudán je v poradí piatou prevažne arabskou krajinou, ktorá sa rozhodla nadviazať oficiálne vzťahy s Izraelom. V septembri tak urobili SAE a Bahrajn, pričom dávnejšie v minulosti k takýmto dohodám pristúpili Egypt (v roku 1979) a Jordánsko (v roku 1994).