Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Palestínčania opäť vypálili rakety, juh Izraela však nezasiahli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od večera 23. apríla do rána 24. apríla radikáli z pásma Gazy vystrelili na izraelské územie asi 40 rakiet, pričom šesť z nich zachytil mobilný systém protivzdušnej obrany Železná kupola.

Jeruzalem 28. apríla (TASR) - Radikáli z palestínskeho pásma Gazy vystrelili v noci na stredu smerom na Izrael dve rakety, ktoré však juh Izraela nezasiahli, pretože dopadli ešte na palestínskom území. S odvolaním sa na oznámenie izraelskej armády zverejnené na sociálnej sieti Twitter o tom informoval denník The Times od Israel.

K pokusu o raketové ostreľovanie izraelského územia došlo po tom, ako sa situácia v pohraničnej oblasti Izraela v utorok upokojila a počas dňa tam nezaznamenali žiadne raketové útoky.

Od večera 23. apríla do rána 24. apríla radikáli z pásma Gazy vystrelili na izraelské územie asi 40 rakiet, pričom šesť z nich zachytil mobilný systém protivzdušnej obrany Železná kupola. Zvyšné rakety explodovali v neobývaných oblastiach.

V reakcii na to izraelské lietadlá a tanky zaútočili na vojenské ciele Hamasu v palestínskej enkláve.

V noci na pondelok zo sektora Gaza na Izrael vystrelili najmenej štyri rakety, dve z nich zachytil izraelský systém protivzdušnej obrany.

Izrael na tieto útoky nereagoval obvyklou vojenskou odvetou, ale v pondelok ráno až do odvolania uzavrel pre palestínske lode rybolovný sektor pri pobreží pásma Gazy.

Palestínske skupiny uviedli, že víkendové raketové útoky boli reakciou na pokračujúce nepokoje v Jeruzaleme, kde jeho arabskí obyvatelia už niekoľko dní demonštrujú proti obmedzeniam zavedeným Izraelom počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

K zodpovednosti za útoky z noci na sobotu sa prihlásili dve frakcie z pásma Gazy: Ľudový front za oslobodenie Palestíny a odnož Brigád mučeníkov mučeníkov al-Aksá. Podľa Izraela však priamu zodpovednosť za akúkoľvek eskaláciu nesie radikálne hnutie Hamas.

Pásmo Gazy je od roku 2007, keď ho ovládlo hnutie Hamas, pod námornou a pozemnou blokádou Izraela, ku ktorej sa pripojil i Egypt. Obe krajiny to odôvodňujú ochranou svojich bezpečnostných záujmov. Blokáda komplikuje najmä humanitárnu situáciu v oblasti, kde v ťažkých podmienkach žijú dva milióny obyvateľov. Situáciu ešte viac zhoršuje lockdown zavedený z dôvodu šírenia pandémie koronavírusu.

Izrael, USA i EÚ považujú Hamas za teroristickú organizáciu.